Μια λίστα τραγουδιών που θεωρούνται «ιδανικά» για αποδοτική γυμναστική δημιούργησε μέσω της online μουσικής υπηρεσίας Spotify, ο Δρ Κώστας Καραγιώργης, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνών στη Σχολή Αθλημάτων και Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο Δρ Καραγιώργης ανέλυσε περισσότερα από 6,7 εκατομμύρια μουσικά κομμάτια που βρίσκονται αποθηκευμένα στην βάση του Spotify για να καταλήξει σε εκείνα που πληρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές για να είναι το κατάλληλο μουσικό «χαλί» την ώρα της γυμναστικής, σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο.

Τα τραγούδια που απαρτίζουν τη λίστα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να συνοδεύουν τις διαδοχικές φάσεις της σωματικής άσκησης (νοητική-ψυχική προετοιμασία, διατάσεις, αεροβική, μυϊκή ενδυνάμωση), σε διαφορετικά επίπεδα έντασης.

Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιώργη, ο συγχρονισμός των κινήσεων με τον ρυθμό της μουσικής λειτουργεί ευεργετικά με τρόπο ευχάριστο και σχεδόν ανεπαίσθητο. «Ακόμα κι όταν το σώμα σου φωνάζει «σταμάτα», η μουσική έχει τη δύναμη να ανεβάσει τη διάθεσή σου και να σε κάνει να συνεχίσεις. Γι’ αυτό η επιλογή της μουσικής παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο κάποιος θα ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα εξάσκησης», σημειώνει.

Πάντως, ο επιστήμονας έχει παρατηρήσει ότι, άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις ως προς το τι είναι αυτό που τους ωθεί να συνεχίσουν να γυμνάζονται ακόμη και όταν σωματικά έχουν κουραστεί.

Για παράδειγμα, οι άνδρες προτιμούν κατά την άρση βαρών να ακούνε το «Eye of the Tiger», μουσικό θέμα της ταινίας «Ρόκι 3», ενώ οι γυναίκες δείχνουν προτίμηση στα τραγούδια της Ριάνα και της Lady Gaga.

Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν την τάση να γυμνάζονται πρωινές ώρες υπό τους ήχους ρυθμικής ποπ μουσικής, ενώ οι άνδρες είναι απογευματινοί τύποι και προτιμούν ροκ κομμάτια ή χιπ-χοπ, όπως το «Till I Collapse» του Eminem.

Η «τέλεια» λίστα μουσικής για γυμναστική σύμφωνα με τον Δρ Καραγιώργη είναι:
1. Roar – Katy Perry (νοητική-ψυχική προετοιμασία)
2. Talk Dirty – Jason Derulo ft 2 Chainz (διατάσεις)
3. Skip To The Good Bit – Rizzle Kicks (διατάσεις)
4. Get Lucky – Daft Punk ft Pharrel Williams (αεροβική/ζέσταμα)
5. Move – Little Mix (αεροβική/ζέσταμα)
6. Need U 100% – Duke Dumont ft A*M*E (άσκηση για την καρδιά, χαμηλής έντασης)
7. You Make Me – Avicii (άσκηση για την καρδιά, χαμηλής έντασης)
8. Feel My Rhythm – Viralites (άσκηση για την καρδιά, μέτριας έντασης)
9. Timber – Pitbull ft Ke$ha (άσκηση για την καρδιά, μέτριας έντασης)
10. Applause – Lady Gaga (άσκηση για την καρδιά, υψηλής έντασης)
11. Can’t Hold Us – Macklemore & Ryan Lewis ft Ray Dalton (άσκηση για την καρδιά, πολύ υψηλής έντασης)
12. Happy – Pharrell williams (άσκηση για την καρδιά, πολύ υψηλής έντασης)
13. The Monster – Eminem ft Rihanna (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)
14. Love Me Again – John Newman (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)
15. Get Down – Groove Armada ft Stush and Red Rat (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)
16. #thatPOWER – will.i.am ft Justin Bieber (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ