Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάδι στη φωτιά με τις ΗΠΑ ρίχνει η Καμπούλ ελευθερώνοντας κρατούμενους

Λάδι στη φωτιά με τις ΗΠΑ ρίχνει η Καμπούλ ελευθερώνοντας κρατούμενους

Την σκιά της στους ήδη  δύσκολες σχέσεις με την Ουάσινγκτον ρίχνει  απόφαση του Αφγανιστάν να απελευθερώσει 72 κρατουμένους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Η αφγανική προεδρία ανέφερε πως δεν μπορεί «να κρατάει χωρίς δίκη αθώους Αφγανούς», λέγοντας πως δεν έχει επαρκή στοιχεία σε βάρος τους -προκαλώντας την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αφήνει ανοικτό εάν η εξέλιξη θα επηρεάσει τις προβληματικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ασφαλείας.

Την σκιά της στους ήδη δύσκολες σχέσεις με την Ουάσινγκτον ρίχνει απόφαση του Αφγανιστάν να απελευθερώσει 72 κρατουμένους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

Η αφγανική προεδρία ανέφερε πως δεν μπορεί «να κρατάει χωρίς δίκη αθώους Αφγανούς», λέγοντας πως δεν έχει επαρκή στοιχεία σε βάρος τους -προκαλώντας την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αφήνει ανοικτό εάν η εξέλιξη θα επηρεάσει τις προβληματικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ασφαλείας.

Ουάσιγνγκτον και Καμπούλ δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο καθεστώς που θα διέπει όσες αμερικανικές δυνάμεις μείνουν στη χώρα πέραν του 2014. Tην Παρασκευή μάλιστα, είδε το φως της δημοσιότητας αναφορά διπλωμάτη, ο οποίος ενημερώνει την Ουάσινγκτον για την εκτίμησή του ότι ο Χαμίντ Καρζάι πιθανότατα δεν θα δεχθεί να υπογράψει συμφωνία πριν τις εκλογές του Απριλίου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η αφγανική κυβέρνηση προχώρησε στην απελευθέρωση 72 από 88 κρατουμένους στη χώρα, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν «επικίνδυνους». Αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως είτε δεν έχει καθόλου στοιχεία σε βάρος τους είτε τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να δικαστούν.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κρατούνται για μήνες και χρόνια αθώοι Αφγανοί χωρίς δίκη και χωρίς κανένα λόγο» ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

«Γνωρίζουμε πως αυτό συνέβαινε δυστυχώς στο Μπαγκράμ, αλλά είναι παράνομο, παραβιάζει την αφγανική κυριαρχία και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε πλέον» τόνισε.

Αμερικανοί γερουσιαστές είχαν προειδοποιησει πως η απελευθέρωση θα προξενούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις διμερείς σχέσεις.

Μετά την απελευθέρωση, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψακή ανέφερε ότι «αυτοί οι 72 κρατούμενοι είναι επικίνδυνοι εγκληματίες, σε βάρος των οποίων υπάρχουν στοιχεία για εκλήματα που συνδέονται με τρομοκρατία».

«Ο χρόνος θα δείξει» εάν η εξέλιξη θα επηρεάσει την υπογραφή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024