Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλότερος κίνδυνος νεογνικών επιπλοκών μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση

Υψηλότερος κίνδυνος νεογνικών επιπλοκών μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση

Διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδα, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Ντέιβις, μελέτησαν περισσότερες από 300.000 γεννήσεις και παρατήρησαν ότι τα παιδιά που είχαν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα ή να αποβιώσουν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόωρος τοκετός αναλογούσε στο 4,7% των γυναικών που είχαν συλλάβει φυσιολογικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις περιπτώσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν 8%. Τα ποσοστά νεογνικής θνησιμότητας ήταν 0,3% μετά από φυσιολογική σύλληψη και 0,5% μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα παλαιότερων ερευνών, που έχουν συσχετίσει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και νεογνικούς θανάτους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, η κατάψυξη των εμβρύων πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα (κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα πλέον), μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.

Επισημαίνουν όμως ότι, δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι, εκτός από την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών εξαιτίας και άλλων παραγόντων, όπως τυχόν προβλήματα υγείας ή η προχωρημένη ηλικία των γονέων.

Βακτήρια ένοχα για πρόωρο τοκετό
Σε μια δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ Άμι Μούρθα, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό έντυπο, διαπιστώνεται ότι, συχνή αιτία του πρόωρου τοκετού είναι η δράση συγκεκριμένων βακτηρίων, τα οποία οδηγούν στη διάρρηξη της μεμβράνης του αμνιακού σάκου που συγκρατεί το έμβρυο, με συνέπεια να «σπάνε τα νερά» πριν την ώρα τους.

Εκτιμάται ότι η πρόωρη ρήξη της μεβράνης είναι η αιτία για περίπου το ένα τρίτο όλων των πρόωρων τοκετών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να καταπολεμούνται με φάρμακα τα εν λόγω βακτήρια, ώστε να αποφεύγονται αρκετές πρόωρες γέννες.

Προς το παρόν πάντως, οι γιατροί θα πρέπει να καταλάβουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο τα βακτήρια προκαλούν το «σπάσιμο των νερών».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024