Επισημοποιήθηκε η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού στην Τσεχία
Τρία πολιτικά κόμματα στην Τσεχία (οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και το κεντρώο κόμμα ΑΝΟ) υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Βάσει της συμφωνίας, την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο νικητής των εκλογών, 42χρονος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μποχουσλάβ Σομπότκα.
Τρία πολιτικά κόμματα στην Τσεχία (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και το κεντρώο κόμμα ΑΝΟ) υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα συμφωνία για τον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης, ύστερα από τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο στη χώρα.
Με βάση τη συμφωνία, ο νικητής των εκλογών, 42χρονος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (CSSD) Μποχουσλάβ Σομπότκα θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας κι έτσι το κόμμα του θα επιστρέψει στην εξουσία ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια κεντροδεξιάς διακυβέρνησης.
Τα κόμματα θα ζητήσουν τώρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν να εγκρίνει τον διορισμό του Σομπότκα και του υπουργικού του συμβουλίου.
Ο Ζέμαν προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Σομπότκα, αλλά είναι πολιτικοί αντίπαλοι και έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να απορρίψει κάποιους από τους προτεινόμενους υπουργούς του.
Ο συνασπισμός του Σομπότκα θα διαθέτει 111 ψήφους στην 200 εδρών Κάτω Βουλή, αλλά δεν είναι δεδομένη η σταθερότητά του.
Το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά το νεοσυσταθέν κεντρώο κίνημα ΑΝΟ, το οποίο ήρθε δεύτερο στις εκλογές υπό την ηγεσία του επιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις, που βάσισε την προεκλογική εκστρατεία του στη λαϊκή οργή κατά της διαφθοράς του πολιτικού κατεστημένου.
Ο Μπάμπις αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων. Ο Μπάμπις είναι ιδιοκτήτης περισσότερων από 200 εταιρειών, κυρίως στον χώρο των χημικών και αγροτικών προϊόντων αλλά και των μέσων ενημέρωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Κόντρα Χατζηβασιλείου με Νταβούτογλου για το Κυπριακό: «Έχουμε εισβολή από το 1974»
- EuroCup: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και του Άρη στη νέα διοργάνωση
- Ποιες είναι οι περιοχές με τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- Ποιοι νέοι κλάδοι εντάχθηκαν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
- Μοντέρο: «Μια ωραία διαδρομή προς τον Πειραιά» (pic)
- Η «κατάρα του Τραμπ»: Από το Μουντιάλ στο NFL – Eίναι όντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικίνδυνα γκαντέμης;
- Παν. Δουδωνής: Εμμονικός με τις υποκλοπές ο Κ. Μητσοτάκης – Αυτοεξευτελισμός των παρακολουθούμενων προσώπων
- Γρηγόρης Δημητριάδης: Επίδειξη θράσους αφού εξασφάλισε τη (συγ)κάλυψη της κυβέρνησης για τις υποκλοπές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442