«Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015» για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, αναφέρεται σε επίσημη απάντηση της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία ανάβει νέα φωτιά στην κυβέρνηση, που επανειλημμένως έχει μιλήσει για επιστροφή στις διεθνείς αγορές το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή τη δυνατότητα επιστροφής στις αγορές αμφισβητούν διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αλλά και ινστιτούτα.

Η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν, που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγής» είναι επίσημη και αφορά το ερωτηματολόγιο της εξεταστικής Επιτροπής, την οποία έχει συγκροτήσει το Ευρωκοινοβούλιο για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) εισήλθαν στα μνημόνια.

Στην 17σέλιδη, λοιπόν, απάντηση της Κομισιόν, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2013, και ως προς το ερώτημα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Επιπλέον, όπως προσθέτει το real.gr, στη σελίδα 14 της απάντησης της Κομισιόν γίνεται ξανά αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο».

Επίσης, προστίθεται: «Οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος. Η μακρά συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην αρνητική αντίδραση της αγοράς για τα λοιπά προγράμματα σε άλλες χώρες».

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Η συγκεκριμένη απάντηση της Κομισιόν φέρνει σε μάλλον δύσκολη θέση την κυβέρνηση που επικοινωνιακά έχει επενδύσει πολύ στο τέλος του μνημονίου το 2014 και στην επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στις 30 Δεκεμβρίου στο ελληνικό λαό:

«Χτίζουμε βήμα-βήμα σε στέρεες βάσεις. Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται ξανά μια φυσιολογική χώρα, το χρέος θα κηρυχθεί βιώσιμο, χωρίς ανάγκη μνημονίων και χωρίς ανάγκη δανεισμού» είπε.

Επιστροφή στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2014 είχε προαναγγείλει παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό και τους στόχους της κυβέρνησης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

«Σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014», είχε πει ο κ. Σταϊκούρας.

Ο μόνος που -μάλλον καθόλου τυχαία με βάση τα όσα αποκαλύπτονται- κρατά χαμηλότερους τόνους και προχωρά σε πιο προσεκτικές δηλώσεις είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που αρκέστηκε να μιλήσει για «μεγάλο στοίχημα» και θετικές προσδοκίες.

«Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενόμενου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό λίγο πριν την εκπνοή του 2013.

Απειλή για την κυβέρνηση το ερωτηματολόγιο;

Σκόπελο που πρέπει η κυβέρνηση συνεργασίας να αποφύγει είναι και αυτός που μπορεί να προκύψει από τις απαντήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα στο ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακριβώς σε αυτή τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί αποδίδουν αρκετοί και την καθυστέρηση στην αποστολή των απαντήσεων τους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει και η Αυγή, οι εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής είχαν θέσει συγκεκριμένη προθεσμία για την παράδοση των ερωτηματολογίων, προθεσμία που ίσχυε τόσο για τα τρία μέρη των δανειστών (με το ΔΝΤ ωστόσο να αρνείται να απαντήσει), όσο και για τους εθνικούς φορείς.

Στην Ελλάδα οι αποδέκτες του ερωτηματολογίου είναι ήταν τρεις: ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Μόνο ο Γ.Προβόπουλος ήταν όμως συνεπής απαντώντας εμπρόθεσμα. Ο διοικητής της ΤτΕ στην τρισέλιδη απάντησή του αναφέρεται στην πολύ καλή συνεργασία με την τρόικα, εξηγώντας πώς αποφασίστηκε να μπει η χώρα στο πρόγραμμα δανεισμού. Εμφανίζεται δε σε σύμπνοια με την τρόικα σε ό,τι αφορά τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

Για την κωλυσιεργία και την «ασυνέπεια» των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα η εξήγηση ίσως να βρίσκεται ακριβώς στα ερωτήματα που τίθενται. Για παράδειγμα το πρώτο από τα εννέα ερωτήματα είναι το «γιατί η χώρα αποφάσισε να ζητήσει το επίμαχο οικονομικό πρόγραμμα;».

Κοινώς ρωτά ποιος φταίει για την κρίση και την κατάληξη της Ελλάδας σε αυτή τη δεινή θέση, ερώτημα που έχει προκαλέσει μνημειώδεις κόντρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κυρίως μετά τη σύναψη του πρώτου μνημονίου και πριν φυσικά συνεργαστούν.

Ο βαθμός δυσκολίας για τους παραλήπτες του ερωτηματολογίου αυξάνεται κατακόρυφα αν αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση έχει μείνει με 153 ψήφους και ότι η κυβερνητική συνοχή είναι ήδη πολύ ευαίσθητη, ενώ επίκειται και η έλευση της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ν.Χουντής: Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει

«Η ελληνική κυβέρνηση χρωστά απαντήσεις στον ελληνικό λαό για τα μνημόνια. Οφείλει να απαντήσει έστω στη σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος θα συμμετέχει στην επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου που φθάνει στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Χουντής σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό. Πώς και γιατί χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την εργατική νομοθεσία εφάρμοσε κατ΄εντολή της τρόικας καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στη στέρηση κάθε ελπίδας και προοπτικής για τη νεολαία και τον τόπο».

Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί με Γ.Στουρνάρα, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Επιμελητήρια, τη ΓΣΕΕ, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, του Γιατρούς του Κόσμου και το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Τη δεύτερη ημέρα θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει ζητήσει κοινή συνεδρίαση της ολομέλειας των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση των ευρωβουλευτών που ερευνούν τον ρόλο της τρόικας, αίτημα που ο κ. Μεϊμαράκης έκρινε «εύλογο».

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ