Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε περισσότερες από 40 νέες περιοχές στο DNA του ανθρώπου, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με άρθρο του Nature.

Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε περισσότερες από 40 νέες περιοχές στο DNA του ανθρώπου, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με άρθρο του Nature.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη μέχρι σήμερα, καθώς συμπεριέλαβε σχεδόν 30.000 ασθενείς.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αξιοποίηση των νέων αυτών πληροφοριών θα συντελέσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν περιοχές του οργανισμού ώστε κάποτε να επιφέρουν την ίαση της νόσου.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Πλεντζ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, συνέκρινε το DNA ασθενών με αρθρίτιδα με αυτό υγιών ατόμων και εντόπισε 42 «ελαττωματικές» περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο.

Μάλιστα, μια εκ των περιοχών αυτών προκαλεί αδυναμία που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ήδη υπάρχον φάρμακο, το οποίο έχει ανακαλυφθεί κατά λάθος, και όχι επί τούτου.

«Μελλοντικά, ίσως έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις γενετικές πληροφορίες για να ανακαλύψουμε φάρμακα για περίπλοκες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα», εξηγεί ο Δρ Πλεντζ.

Πάντως, υπάρχουν και επιστήμονες που δεν θεωρούν χρήσιμη την ανακάλυψη «αδύναμων» περιοχών του DNA που σχετίζονται με περίπλοκες παθήσεις, οι λεγόμενοι μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SNPs). Υποστηρίζουν ότι, τα στοιχεία είναι λίγα ή ανύπαρκτα, που να υποστηρίζουν ότι η «σίγαση» των SNPs με φάρμακα μπορεί να ανακουφίσει την συμπτωματολογία των παθήσεων.

Όμως ο Δρ Πλεντζ εξηγεί ότι, το γεγονός πως ένα ήδη υπάρχον φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που πηγάζουν από έναν συγκεκριμένο SNP, τεκμηριώνει επαρκώς αυτή τη γενετική προσέγγιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές εντόπισαν και SNPs σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που επίσης είναι παρόντες σε ασθενείς με κάποιες μορφές αιματολογικού καρκίνου.

Αυτό, κατά την Δρ Τζέιν Γουόρθινγκτον, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής στο Μάντσεστερ, σημαίνει ότι αντικαρκινικά φάρμακα ίσως είναι χρήσιμα στην θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και θα πρέπει άμεσα να εκπονηθούν σχετικές κλινικές μελέτες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr