Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποσύρονται οι ρωσικές κατηγορίες σε βάρος 19 ακτιβιστών της Greenpeace

Αποσύρονται οι ρωσικές κατηγορίες σε βάρος 19 ακτιβιστών της Greenpeace

Στο αρχείο θέτει η ρωσική Δικαιοσύνη τις κατηγορίες που βαρύνουν 19 από τους συνολικά 30 ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν συλληφθεί για διαμαρτυρία εναντίον εξόρυξης πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο. Απόσυρση των κατηγοριών αναμένεται και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Οι ξένοι ακτιβιστές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στο αρχείο θέτει η ρωσική Δικαιοσύνη τις κατηγορίες που βαρύνουν 19 από τους συνολικά 30 ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν συλληφθεί για διαμαρτυρία εναντίον εξόρυξης πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο.

Απόσυρση των κατηγοριών αναμένεται και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Οι ξένοι ακτιβιστές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

H απόσυρση των κατηγοριών ακολουθεί την απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι και, βάσει του νόμου αμνηστίας, των Pussy Riot -όλα θέματα που είχαν προκαλέσει επικρίσεις από τη Δύση. Η μεταχείριση των ακτιβιστών της Greenpeace –πέρασαν δύο μήνες σε κρατητήρια κι αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί χουλιγκανισμού, που επισύρουν ποινές κάθειρξης επτά ετών, και περί πειρατείας, που επισύρουν πολύ βαρύτερες ποινές– προκάλεσε επίσης σφοδρές επικρίσεις από το εξωτερικό.

Με την απόρυση των κατηγοριών σε βάρους τους αφαιρείται ένα αγκάθι από τις σχέσεις της Μόσχας με την διεθνή κοινότητα. Επικριτές του Κρεμλίνου επισημαίνουν ότι η κίνηση έχει στόχο να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας εγκαίρως, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι.

«Αυτή είναι η ημέρα που περίμενα αφότου επιβιβάστηκαν στο πλοίο μας οπλισμένοι κομάντο πριν από σχεδόν τρεις μήνες», επισήμανε ο Πίτερ Γουίλκοξ, ο καπετάνιος του πλοίου της Γκρίνπις που είχε χρησιμοποιηθεί στην διαμαρτυρία, του Arctic Sunrise, σε μια ανακοίνωσή του.

«Είμαι ικανοποιημένος και ανακουφισμένος που οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά από την αρχή δεν θα έπρεπε να μας είχαν ασκήσει διώξεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως οι ακτιβιστές έθεσαν ζωές σε κίνδυνο προχωρώντας στην διαμαρτυρία τους στην εξέδρα της Gazprom. Η Greenpeace από την πλευρά της είχε χαρακτηρίσει την επέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο παγοθραυστικό της παράνομη και είχε τονίσει πως οι ακτιβιστές της συμμετείχαν σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024