Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τη συμμετοχή του Ιράν σε διάσκεψη για τη Συρία
Χωρίς συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν σε ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία έληξαν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της Γενεύης ΙΙ, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστεί ότι αυτή η συμμετοχή θα ήταν σωστή. Η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 χωρών που έλαβαν πρόσκληση, ανακοίνωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι.
Χωρίς συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν σε ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία έληξαν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της Γενεύης ΙΙ, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστεί ότι αυτή η συμμετοχή θα ήταν σωστή.
Η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 χωρών που έλαβαν πρόσκληση, ανακοίνωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι.
«Προς το παρόν δεν έχουμε συμφωνήσει. Θα συζητήσουμε κι άλλο για τη συμμετοχή του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πειστεί ότι αυτό είναι το σωστό» είπε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους.
«Δεν αποτελεί μυστικό ότι εμείς στον ΟΗΕ είμαστε υπέρ» της συμμετοχής του Ιράν, είπε ο Μπραχίμι.
Ο ειδικός απεσταλμένος σημείωσε ότι μίλησε κατ’ επανάληψη με ιρανούς αξιωματούχους που του εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε στη Γενεύη για τη διάσκεψη.
Πρόσθεσε ότι «εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου», ενώ δήλωσε ότι το Ιράν τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό.
Η Τεχεράνη αποτελεί βασικό οικονομικό και στρατιωτικό σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.
Από την πλευρά του, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμμετοχή του Ιράν στη διάσκεψη είναι μάλλον δύσκολη.
«Το Ιράν είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει στρατιωτικούς στο έδαφος. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση» δήλωσε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την ελπίδα να αποσύρει τους στρατιώτες του και τη στήριξή του στη συριακή κυβέρνηση.
Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία στηρίζει ένα μέρος της ένοπλης αντιπολίτευσης, ήταν επίσης αμφίβολη, όμως ο Μπραχίμι την ανέφερε μεταξύ των 26 προσκεκλημένων χωρών.
Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της διεμήνυσε στον Μπραχίμι ότι έχει ήδη καθορίσει ποιοι θα μετέχουν στην αντιπροσωπεία της στις συνομιλίες στην Γενεύη 2 που θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ο κατάλογος με τα ονόματα των σύρων αξιωματούχων θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.
Η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Της ζητήθηκε να είναι έτοιμη μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί «τελεσίγραφο» όπως μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κατέληξε ο Μπραχίμι.
Ενόψει των συνομιλιών, ο άραβας διπλωμάτης κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάνουν κινήσεις καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα να αποφυλακίσουν κρατούμενους ή να αφήσουν ελεύθερους απαχθέντες κληρικούς, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Θεσσαλονίκη: 35χρονος έκαψε το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδελφού του
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
- Πώς αντέδρασε ο προπονητής της Νορβηγίας για τη spider-cam: «Η μπάλα πέφτει ευθεία από τον ουρανό» (vid)
- Άτυπη οικονομία: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και προστασία – Πρωτιά της Ελλάδας
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
- Ασπρόπυργος: Πέθανε ένας από τους τρεις πολυεγκαυματίες από τη φωτιά
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442