Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιχθυέλαια: Ο «φύλακας άγγελος» της καρδιάς

Ιχθυέλαια: Ο «φύλακας άγγελος» της καρδιάς

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ιχθυελαίων είναι γνωστές από πολύ παλιά. Είναι παρομοιώδεις οι αντιδράσεις πολλών παιδιών στο παρελθόν, όταν οι γονείς τα ανάγκαζαν να λαμβάνουν καθημερινά μια μικρή έστω ποσότητα μουρουνέλαιου. Ήταν το παχύρρευστο και δύσοσμο υγρό που χρησιμοποιείτο για να συμπληρώσει τις απαραίτητες βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες που έλειπαν από τη διατροφή των παιδιών. Η καρδιολόγος κ. Γκόλφω Σαββοπούλου μάς ξεναγεί στα μυστικά μεταξύ καρδιάς και λιπαρών οξέων.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ιχθυελαίων είναι γνωστές από πολύ παλιά. Είναι παρομοιώδεις οι αντιδράσεις πολλών παιδιών στο παρελθόν, όταν οι γονείς τα ανάγκαζαν να λαμβάνουν καθημερινά μια μικρή έστω ποσότητα μουρουνέλαιου. Ήταν το παχύρρευστο και δύσοσμο υγρό που χρησιμοποιείτο για να συμπληρώσει τις απαραίτητες βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες που έλειπαν από τη διατροφή των παιδιών.

Η καρδιολόγος Γκόλφω Σαββοπούλου μάς ξεναγεί στα μυστικά μεταξύ καρδιάς και λιπαρών οξέων.

Σταδιακά, η πρόσβαση σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και κρέας έγινε ευκολότερη, η διατροφή βελτιώθηκε παράλληλα με το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Ωστόσο, τα ιχθυέλαια συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή μας, όχι μόνο για να συμπληρώνουν τις ελλείψεις μας σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ως μέτρο πρόληψης και ως σύμμαχος στην καλή υγεία της καρδιάς και γενικότερα του οργανισμού.

«Όταν μιλάμε για ‘ιχθυέλαια’, στην ουσία αναφερόμαστε στα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στο λίπος των μεγάλων ψαριών, ενώ Ω-3 λιπαρά μπορούμε να βρούμε και σε ορισμένα μαλάκια. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό», επισημαίνει η καρδιολόγος Γκόλφω Σαββοπούλου.

Σύμφωνα με μελέτες, ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να παράξει μόνος του τις ουσίες αυτές, συνεπώς είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους μέσω της τροφής και – όπου αυτό δεν είναι εφικτό – μέσω σκευασμάτων που τις περιέχουν.

► Τα οφέλη για την καρδιά

Η κ.Σαββοπούλου εξηγεί ότι «τα ιχθυέλαια χρησιμοποιούνται σαν πρόσθετο μέτρο για την εξασφάλιση της καλής υγείας της καρδιάς και την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχει αποδειχθεί, ότι τα ιχθυέλαια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, αφού συνδράμουν στη διατήρηση της ισορροπίας των λιπών του αίματος, στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL, στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, στη μείωση της υπέρτασης και στη μείωση της πήξης και του ιξώδους του αίματος, καθώς επίσης και στη μείωση των αρρυθμιών».

Αναλυτικότερα, «η καλύτερα τεκμηριωμένη δράση των Ω-3 αφορά την προστασία της καρδιάς και των αγγείων. Η δράση των Ω-3 στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο (έμφραγμα, στηθάγχη) είναι πολύπλευρη. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την πίεση του αίματος, βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριοσκλήρυνσης, εμποδίζουν τις θρομβώσεις και ελαττώνουν τις καρδιακές αρρυθμίες.

Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών έχουν πλήρως αποδείξει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση των Ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε, ότι τα ιχθυέλαια βοηθούν ουσιαστικά στην πρόληψη νέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Αν δηλαδή κάποιος έχει ήδη υποστεί έμφραγμα, λαμβάνοντας συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών οξέων, μειώνει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου», εξηγεί η κ. Σαββοπούλου.

► Πώς βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα;

  • Τα Ω-3 είναι σημαντικός τρόπος για τη μείωση των τριγλυκεριδίων.
  • Αυξάνουν την HDL ή αλλιώς την επονομαζόμενη «καλή» χοληστερόλη.
  • Εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και, συνεπώς, περιορίζουν τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων.
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
  • Μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα.
  • Εμποδίζουν την εμφάνιση επικίνδυνων αρρυθμιών, σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα.
  • Μειώνουν την επαναστένωση σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική ή αλλιώς το γνωστό και ως «μπαλονάκι».
  • Προσφέρουν μια γενικότερη προστατευτική δράση απέναντι στην αθηροσκλήρωση, στα εγκεφαλικά επεισόδια, τη στηθάγχη και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Info

Σαββοπούλου Γκόλφω

Σύγχρονο Καρδιολογικό Κέντρο

Πλ. Γεωργίου Α 30-32, Πάτρα

Τηλ.: 2610-274.278

Fax : 2610-693.594

Κιν.: 6942.274274

Krill OMEGA3 της myelements

Η μικρή κόκκινη μαλακή κάψουλα… με τη μεγάλη δύναμη!

Για υγιή καρδιά, χαμηλή χοληστερόλη και ομαλά επίπεδα τριγλυκεριδίων


To Krill OMEGA3 της myelements είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής από έλαιο Krill. Βασικό χαρακτηριστικό του ελαίου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε Ω3 λιπαρά οξέα με τη μορφή φωσφολιπιδίων, τα οποία προσφέρουν υψηλή απορρόφηση από τον οργανισμό.

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα Ω3 λιπαρά προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, ενώ πολύ θετικές είναι οι επιδράσεις τους και στην υγεία των αρθρώσεων.

Παράλληλα, μελέτη στοχευμένη στη δράση του ελαίου Krill στην υπερλιπιδαιμία, αποδεικνύει πως το Krill Omega3 μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης, γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη.

Wild Alaskan Full Spectrum Omega της Solgar

Η Solgar παρουσιάζει το συμπλήρωμα διατροφής Wild Alaskan Full Spectrum OMEGA™, από λάδι του σολομού Αλάσκας, που καλύπτει όλο το εύρος των ΩΜΕΓΑ ουσιωδών λιπαρών οξέων (Ω3, Ω5, Ω6, Ω7 & Ω9), και περιέχει επιπλέον ασταξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μέγιστη αφομοίωση των λιπαρών οξέων ωμέγα από τον οργανισμό και βιταμίνη D3, η οποία αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο, που συμβάλλει την υγεία του οστικού, ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος

Το Wild Alaskan Full Spectrum Omega™ της Solgar επιδρά θετικά στο κυκλοφορικό και καρδιαγγειακό σύστημα ενώ χάρις στα ωμέγα-7 που περιέχει, έχει αντιοξειδωτική δράση και προάγει την εύρυθμη πεπτική λειτουργία. Επιπλέον, παρέχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, προάγει την εγκεφαλική λειτουργία και βοηθάει στη διατήρηση υγιών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Omega 3-6-9 της Solgar

Το Omega 3-6-9 της Solgar προέρχεται από ένα μίγμα ουσιωδών λιπαρών οξέων υψηλής βιολογικής αξίας από μη επεξεργασμένα έλαια ψαριών, λιναριού και μποράγκο και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την ομαλή λειτουργία και καλή υγεία του οργανισμού.

Τα ωμέγα-3, ωμέγα-6 & ωμέγα-9 ουσιώδη λιπαρά οξέα, που περιέχει σε ιδανική αναλογία, προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος, βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου και στη διατήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας.

Το Omega 3-6-9 της Solgar θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο για τη διατήρηση ομαλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ενώ επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού, του ορμονικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024