
Το Δημόσιο παγώνει τις πληρωμές σε όσους οφείλουν φόρους ή εισφορές
Σε συμψηφισμούς χρεών και πληρωμών θα προχωρεί το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2014, παγώνοντας τις πληρωμές προς οποιονδήποτε δικαιούχο, αν υπάρχουν οφειλές φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι αφενός θα υπάρξει αύξηση των δημοσίων εσόδων, αφετέρου θα ασκηθεί πίεση για την έγκαιρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και περιοδικών δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών αφού στην αντίθετη περίπτωση οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.
Σε συμψηφισμούς χρεών και πληρωμών θα προχωρεί το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2014, παγώνοντας τις πληρωμές προς οποιονδήποτε δικαιούχο, αν υπάρχουν οφειλές φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι αφενός θα υπάρξει αύξηση των δημοσίων εσόδων, αφετέρου θα ασκηθεί πίεση για την έγκαιρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και περιοδικών δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών αφού στην αντίθετη περίπτωση οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.
Κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη ορίζει ότι από τις αρχές του επόμενου έτους, για κάθε δημόσια δαπάνη που περνά από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, προκειμένου να γίνει η πληρωμή θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Αν προκύπτει οφειλή είτε για φόρους είτε για ασφαλιστικές εισφορές, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε αυτόματους συμψηφισμούς, πληρώνοντας στον δικαιούχο μόνο ότι απομένει από τη διαφορά.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, πριν από την πληρωμή κάθε δημόσιας δαπάνης, αναζητούν από τις Εφορίες και το ΙΚΑ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για τον δικαιούχο.
Ειδικά για τις οφειλές στην Εφορία, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα προς τις ΔΟΥ με τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου πληρωμής από το Δημόσιο. Η ΔΟΥ ελέγχει και ενημερώνει την ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί στο Taxis, με τα αποτελέσματα του ελέγχου και των τυχόν αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.
Σε περίπτωση μη φορολογικά ενήμερου δικαιούχου, μόνο η οικεία ΔΟΥ πιστώνει με το ποσό του χρηματικού εντάλματος τις οφειλές και εκδίδει τα σχετικά παραστατικά είσπραξης.
Το πάγωμα πληρωμών θα ενεργοποιείται και στην περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος στερείται φορολογικής ενημερότητας λόγω μη υποβολής δήλωσης. Σε αυτήν την περίπτωση το χρηματικό ένταλμα πληρωμής παραμένει σε εκκρεμότητα με τον χαρακτηρισμό «Δέσμευση από ΔΟΥ» και δεν εξοφλείται μέχρι την τακτοποίηση των φορολογικών ή λοιπών υποχρεώσεων του φορολογουμένου.
Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για χρεωστική ασφαλιστική ενημερότητα. Διενεργείται αυτεπάγγελτα παρακράτηση του συνόλου ή μέρους του οφειλόμενου ποσού με την υπό πληρωμή απαίτηση και εφόσον προκύπτει καταβλητέο ποσό, αυτό πιστώνεται και αποδίδεται μέσω της εντολής μεταφοράς στον λογαριασμό του δικαιούχου.
Η διαδικασία θα γίνεται σε πρώτο στάδιο μέσω των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και σε δεύτερο στάδιο αυτοματοποιημένα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442