Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στην Αθήνα για το Κυπριακό ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Στην Αθήνα βρίσκεται την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό.

Στην Αθήνα βρίσκεται την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό.

Οι Βενιζέλος και Νταβούτογλου θα συναντηθούν το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και το μεσημέρι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο κ. Νταβούτογλου θα πει στον κ. Βενιζέλο ότι η πραγματοποίηση των επαφών το ταχύτερο δυνατόν αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται για λύση στο Κυπριακό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συμφωνήσει για αμοιβαίες ταυτόχρονες επισκέψεις στην Άγκυρα και την Αθήνα τον Οκτώβριο. Οι επισκέψεις αυτές ωστόσο αναβλήθηκαν αρχικά για τον Νοέμβριο και στη συνέχεια έμειναν στο ράφι.

Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο σε ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει μια κοινή φόρμουλα για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δεν έχει ακόμα σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος.

Αυτό εξαιτίας της τουρκικής πλευράς, που προβάλλει συνεχώς εμπόδια, ζητώντας στην ουσία να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Εάν δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, βάσει του οποίου θα κινηθούν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες, δεν πρόκειται να αρχίσει ο διάλογος.

Την Πέμπτη, περίπου 50 οπαδοί του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου στην πλατεία Ρηγίλλης, μπροστά στο μνημείο των Ιμίων.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων θέλησε να επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας που βρίσκεται επί της Γεωργίου Β’ αλλά η αστυνομία που είχε αποκλείσει την οδό Ρηγίλλης, στο ύψος της οδού Λυκείου, δεν τους το επέτρεψε.

Επίσκεψη και στα κατεχόμενα

Μετά την Αθήνα, το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα έχει συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία διαψεύδει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη περί αδιεξόδου, δηλώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και «σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο ζήτημα».

Γραπτή ανακοίνωση του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ εκφράζει λύπη σχετικά με τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη και υποστηρίζει ότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ισχυρίζεται ότι η δήλωση του κ. Αναστασιάδη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός «σχεδίου», το οποίο «έχει στήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη».

Επίσης, ο Οσμάν Ερτούγ αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες «έχουν αναδυθεί όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας λύσης στο ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος» και αφήνει να εννοηθεί ότι η συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πλέον ζήτημα ημερών.

Έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγή επεσήμανε ότι η τουρκική πλευρά με τις δημόσιες τοποθετήσεις της, για μη ύπαρξη αδιεξόδου, θέλει να καλύψει την σαφή απόρριψη της μίας κυριαρχίας ακόμα και μετά από παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας στον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά το γεγονός ότι δεν βλέπει πως θα επιτευχθεί πρόοδος υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δεν κλείνει την πόρτα σε συνομιλίες για το κοινό ανακοινωθέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024