Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στο Κίεβο, κατασκηνώσεις διαδηλωτών διέλυσε η αστυνομία

Ένταση στο Κίεβο, κατασκηνώσεις διαδηλωτών διέλυσε η αστυνομία

Ορισμένες από τις κατασκηνώσεις των διαδηλωτών στο Κίεβο διέλυσαν αστυνομικοί. Τεταμένο το κλίμα, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους διαδηλωτές να «υπερασπιστούν» την πλατεία Ανεξαρτησίας. Έφοδος των Αρχών σε γραφεία κομμάτων της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, είπε ότι θα λάβει μέρος σε διάλογο με την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, μετά την απόφαση του Γιανούκοβιτς να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Δείτε το φωτορεπορτάζ

Ορισμένες από τις κατασκηνώσεις των διαδηλωτών στο Κίεβο διέλυσαν αστυνομικοί. Τεταμένο το κλίμα στην πρωτεύουσα, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους διαδηλωτές να «υπερασπιστούν» την πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η αστυνομία έσπασε οδοφράγματα που έχουν στήσει οι διαδηλωτές στο νότιο τμήμα του Κιέβου και έχει περικυκλώσει σκηνές των διαδηλωτών. Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, μετέδωσε ότι αστυνομικοί ξήλωσαν οδοφράγματα κοντά στα γραφεία της κυβέρνησης, σε άλλο σημείο της πόλης.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας και εκείνοι υποχώρησαν χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις.

Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν προσπαθήσει να αποκλείσουν την πρόσβαση στην πλατεία.

Σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα, ενώ ιερείς καλούσαν τις Αρχές να μην κάνουν χρήση βίας.

Έφοδοι σε γραφεία κομμάτων της αντιπολίτευσης

Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Πατρίδα» δήλωσε ότι αστυνομικοί βαριά οπλισμένοι πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του κόμματος το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Οστάπ Σεμεάκ δήλωσε στο Associated Press ότι οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος και ότι κινούνται στους διαδρόμους, την ώρα που άλλοι σκαρφάλωναν από τα παράθυρα.

Άνδρες με μάσκες εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος της Γιούλια Τιμοσένκο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την εκπρόσωπο Ναταλία Λίσοβα και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η οποία κατηγόρησε την αστυνομία, οι δράστες απέσπασαν από τα γραφεία έναν σέρβερ υπολογιστή.

Από την πλευρά της, η αστυνομία διαψεύδει ότι πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της Τιμοσένκο.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους χώρους γύρω από τα κρατικά κτήρια και θα πρέπει να διαλύσουν τα οδοφράγματα μέχρι την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν το κάνουν αυτό θα τιμωρηθούν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τους διαδηλωτές να παραμείνουν στις θέσεις τους και προειδοποίησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα βάψει τα χέρια του με αίμα εάν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθήσουν να θέσουν βίαιο τέλος στην αντιπαράθεση.

«Ναι» σε διάλογο λέει ο Γιανούκοβιτς

Ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απάντησε τη Δευτέρα θετικά στην έκκληση για διάλογο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που πλήττουν τη χώρα, μετά την απόφαση του Γιανούκοβιτς να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Γιανούκοβιτς αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τρεις από τους προκατόχους του την Τρίτη, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Οι διαδηλωτές έχουν δώσει στον Γιανούκοβιτς 48ωρη διορία για την παραίτηση της κυβέρνησης και απαιτούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Στην Ουκρανία θα μεταβεί η Άστον

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια διευθέτησης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η Άστον θα συναντηθεί με όλες τις πλευρές, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρωτοβουλία της οποίας θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

«Δεν πρόκειται για επίσημη διαμεσολάβηση, η ΕΕ δεν ισχυρίζεται ότι θα επιλύσει την κρίση, ένα έργο που ανήκει στις ουκρανικές πολιτικές δυνάμεις» τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

Την Κυριακή, διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις ρωσικές πιέσεις προς την Ουκρανία για μη υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την πιθανότητα της βίας στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής του ομιλίας με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

«Σημείωσε ότι η βία δεν έχει θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία και δεν συμβαδίζει με την στρατηγική μας σχέση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

«Ο αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και καλωσόρισε την υπόσχεση του Γιανούκοβιτς να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο» προσθέτει η ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024