Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απάτες στις ασφάλειες αυτοκινήτων δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα στην αγορά

Απάτες στις ασφάλειες αυτοκινήτων δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα στην αγορά

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται κάθε ημέρα να διαχειριστούν ζημιές, πίσω από τις οποίες υπάρχει η πιθανότητα να κρύβεται και μία απάτη. Η τάση αυτή έχει γίνει περισσότερο έντονη το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του οποίου η οικονομική κρίση δημιουργεί γόνιμες συνθήκες για παραβατικές συμπεριφορές.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται κάθε ημέρα να διαχειριστούν ζημιές, πίσω από τις οποίες υπάρχει η πιθανότητα να κρύβεται και μίααπάτη. Η τάση αυτή έχει γίνει περισσότερο έντονη το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του οποίου η οικονομική κρίση δημιουργεί γόνιμες συνθήκες για παραβατικές συμπεριφορές.

Πολλοί είναι σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που προσπαθούν να τα πωλήσουν και να «απαλλαγούν» από αυτά. Μεσαία και πολυτελή κυρίως αυτοκίνητα που είχαν αγορασθεί στο παρελθόν, αποτελούν σήμερα δυσθεώρητα βάρη, λόγω τελών, φόρων και ασφαλειών που συνεπάγονται. Η αγορά όμως μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα σήμερα είναι παγωμένη. Πολλοί ιδιοκτήτες ακόμα και εάν χάριζαν τα αυτοκίνητα τους δεν θα κατόρθωναν να τα ξεφορτωθούν, καθώς είναι ελάχιστοι εκείνοι που θέλουν να επιβαρυνθούν με τις δαπάνες χρήσεις και συντήρησης τους.

Βάσει αυτών των συνθηκών, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες αλλά και οργανωμένα κυκλώματα «στήνουν» τροχαία. Σκηνοθετούν ατυχήματα, με εμπλεκόμενα οχήματα εκείνα που οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να ξεφορτωθούν. Με αυτόν τον τρόπο και δεδομένου ότι το ατύχημα θα καταστήσει το όχημα μη επιδιορθωτέο, ο ιδιοκτήτης όχι μόνο θα γλυτώσει από αυτό αλλά ταυτόχρονα θα λάβει και μία σεβαστή αποζημίωση από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Υπολογίζεται πως στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς των αυτοκινήτων,οι απάτες ανέρχονται σε ετήσια βάση στα 380 με 500 εκατομμύρια ευρώ, αντικατοπτρίζοντας το 15 με 20% του αντίστοιχου τζίρου. Η κατάσταση αυτή έχει θέσει τις ασφαλιστικές εταιρείες σε συναγερμό. Άλλωστε, ήδηο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, το μόνο που του λείπει είναι τέτοιου τύπου προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι προκειμένου να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τέτοιες περιπτώσεις. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, καθιστώντας το έργο των δυνάμει παραβατών εξαιρετικά δύσκολο. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι παρά τα προβλήματα, στον κλάδοέρχονται να προστεθούν νέες εταιρείες από άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσω απλών αντιπροσώπων στην Ελλάδα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές. Προκειμένου να προστατευθεί ο καταναλωτής, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ασφαλιστικές απάτες. Μόνο έτσι δεν θα υπάρξει αύξηση των ασφαλίστρων, καθώς εκεί θα μετακυληστεί εκ των πραγμάτων το αντίστοιχο κόστος. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν διατεθειμένες να επενδύσουν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της απάτης, ενισχύοντας τις διαδικασίες τους, αγοράζοντας σχετικά εργαλεία και ενδυναμώνοντας το προσωπικό τους που είναι αφοσιωμένο στο έργο αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024