Η Νότιος Αφρική θυμάται τον Μαντέλα με μια ημέρα προσευχής
Με μία ημέρα «προσευχής και στοχασμού» ξεκίνησε στη Νότιο Αφρική η εβδομάδα στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα. Ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην ξεχάσουν τις αξίες που πρέσβευε ο ιστορικός ηγέτης της χώρας. Δείτε το φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις μνήμης
Με μία ημέρα «προσευχής και στοχασμού» ξεκίνησε στη Νότιο Αφρική η εβδομάδα στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα. Ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην ξεχάσουν τις αξίες που πρέσβευε ο ιστορικός ηγέτης της χώρας.
Μιλώντας σε εκκλησία μεθοδιστών στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Ζούμα χαιρέτισε την αφοσίωση του Μαντέλα στην ειρήνη και τη συμφιλίωση. Παρόντα ήταν μέλη της οικογένειας του «Μαντίμπα», όπως αποκαλούσαν τον Μαντέλα οι Νοτιοαφρικανοί.
«Πρέσβευε την ελευθερία, πολεμούσε κατά εκείνων που καταπίεζαν τους άλλους. Ήθελε να είναι όλοι ελεύθεροι» είπε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.
«Θα πρέπει, την ώρα που θρηνούμε, να τραγουδάμε με πολύ δυνατή φωνή, να χορεύουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε να κάνουμε, να γιορτάσουμε τη ζωή αυτού του εκπληκτικού επαναστάτη που κράτησε το πνεύμα της ελευθερίας ζωντανό και μας οδήγησε σε μία νέα κοινωνία. Ας τραγουδήσουμε για τον Μαντίμπα» είπε ο πρόεδρος της χώρας.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε, επίσης, τελετή στην εκκλησία Ρεγγίνα Μούντι, η οποία υπήρξε σημαντικό μέρος συνάντησης στη διάρκεια του Απαρτχάιντ. Ο ιερέας Σεμπάστιαν Ρουσό μίλησε για την «ταπεινότητα και την ικανότητα συγχώρεσης» του Μαντέλα.
«Ο Μαντίμπα δεν αμφισβητούσε το φως. Άνοιγε δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνος του» είπε.
Στο Κέιπ Τάουν, ο αρχιεπίσκοπος Θάμπο Μακγκόντα είπε ότι ο Μαντέλα αποτελεί μια δυνατή και συνεχής υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο.
Μία τελετή στη μνήμη του Μαντέλα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η κηδεία του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής.
Η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Πρετόρια. Ωστόσο, τη σορό θα έχουν τη δυνατότητα να δουν «επιλεγμένοι διεθνείς επισκέπτες και καλεσμένοι».
Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ θα μεταβούν την Τρίτη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου θα παραβρεθούν στην εθνική επιμνημόσυνη δέηση και θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, τον ήρωα του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αποστολάκη: Η κυβέρνηση αρνείται τη λογοδοσία, μετατρέπει τη Βουλή σε πεδίο αμνήστευσης και ατιμωρησίας
- Το σπαρακτικό γράμμα της μητέρας του Μάθιου Πέρι
- Global Sumud Flotilla: Ανοιχτή επιστολή των συγγενών και φίλων των απαχθέντων στην ελληνική κυβέρνηση
- Αντικαταστάτης του Μουρίνιο ο Μάρκο Σίλβα: «Συμφώνησε με τη Μπενφίκα» (pic)
- Ιταλία: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Νάπολη – Έκλεισαν σχολεία
- Δήμαρχος Αργοστολίου για την 162η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
- Πυρετός στη Wall Street για την είσοδο της SpaceX στο χρηματιστήριο – Αποτίμηση 1,75 τρισ.
- Ευρώπη: Γιατί τα νοικοκυριά πετάνε τόσα τρόφιμα; Κι όμως, μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442