Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έως 10 εργαζόμενους απασχολεί η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων

Έως 10 εργαζόμενους απασχολεί η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία στην Ελλάδα και απασχολούν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο είναι 196.695, ενώ το 90,21% εξ αυτών είναι πολύ μικρές και απασχολεί το πολύ μέχρι δέκα εργαζόμενους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης σε ημερίδα για τον ένα χρόνο λειτουργίας του συστήματος «Εργάνη». Tο 79,76 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει αμοιβές άνω των 500 ευρώ, ενώ το 32,21% βρίσκεται στην κλίμακα από 1.000 ώς 2.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία στην Ελλάδα και απασχολούν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο είναι 196.695, ενώ το 90,21% εξ αυτών είναι πολύ μικρές και απασχολεί το πολύ μέχρι δέκα εργαζόμενους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης σε ημερίδα για τον ένα χρόνο λειτουργίας του συστήματος «Εργάνη».

Όσον φορά τις αμοιβές, το 79,76 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει αμοιβές άνω των 500 ευρώ, ενώ το 7,69% αυτών παίρνει ώς 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 32,21% των εργαζομένων βρίσκεται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες.

Στο ετήσιο δελτίο του συστήματος «Εργάνη» καταγράφεται το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου, αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους, ανεξάρτητα από τον φορέα κύριας ασφάλισής τους.

«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε π.χ. με πιστότητα ποιες είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις και οι κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ποιες είναι οι προβληματικές περιοχές ή οι κλάδοι με συμπτώματα διαρθρωτικής οπισθοδρόμησης, ώστε να έχουμε ορθότερο σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στήριξης των εισοδημάτων. Τέλος, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων και, συνεπώς, αποτελεσματικών ελέγχων» επισήμανε.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι σήμερα διαθέτει περίπου υπαλλήλους και αναγνώρισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ήταν λειτουργούσε μέχρι σήμερα ήταν συχνά μη αποτελεσματικός, ενώ αδικούσε και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Η νέα φιλοσοφία για την υλοποίηση στοχευμένων και εντατικών ελέγχων, αλλά και το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ έχουν αποδώσει τα μέγιστα και δεν είναι τυχαίο ότι το ΙΚΑ παρουσιάζει αύξηση εσόδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια» είπε.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μεταπολεμικά σε αναπτυγμένη χώρα, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί» είπε ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν αυτοσκοπός» και κατέληξε:

«Τα δύσκολα πέρασαν και όλα δείχνουν ότι από το 2014 ξεκινά η ανάκαμψη της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης. Το επόμενο βήμα είναι το χρέος μας προς την κοινωνία και ειδικότερα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της μαραθώνιας δοκιμασίας και προς τη νέα γενιά που αρχίζει να βλέπει ξανά το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία».

Και τα επιμελητήρια στην ΕΡΓΑΝΗ ζητεί η ΕΣΕΕ

Να συμπεριληφθούν και τα επιμελητήρια στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, αξιοποιώντας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο για άντληση στοιχείων πληροφόρησης πρότεινε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μετά την ημερίδα για την παρουσίαση του πληροφορικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δήλωσε: «Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο καταγραφής των εργαζομένων και σχεδιασμού της εργασίας. Οι στόχοι, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές θα φανούν σύντομα με τη γνωστοποίηση και την υλοποίηση του προγράμματος που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα εξυπηρετεί το συνεπή εργοδότη. Η αναγγελία πρόσληψης και οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, ο πίνακας προσωπικού, βεβαιώσεις και δηλώσεις εργοδότη και κάθε γνωστοποίηση υπερωριακής απασχόλησης θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και έτσι θα αποφεύγονται τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραλείψεων. Στη στενή συνεργασία μεταξύ ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ και ΙΚΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα επιμελητήρια, αξιοποιώντας το ΓΕΜΗ για άντληση στοιχείων πληροφόρησης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024