Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και πόσα θα πάρουν

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και πόσα θα πάρουν

Το δώρο των Χριστουγέννων αποτελεί σήμερα μια μικρή πολυτέλεια η οποία για την ώρα καταβάλλεται σε πολύ λιγότερους από ότι μερικά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα οι μόνοι που λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Τοδώρο των Χριστουγέννωναποτελεί σήμερα μια μικρή πολυτέλεια η οποία για την ώρα καταβάλλεται σε πολύ λιγότερους από ότι μερικά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα οι μόνοι που λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του Δημοσίου Τομέα και συνταξιούχοι όλων των ταμείων, δεν λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων. Μοναδική εξαίρεση ακόμη αποτελούν οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων μεταξύ 16 και 23 Δεκεμβρίου.

Για όσους λοιπόν απέμειναν να λαμβάνουν το δώρο, θα πρέπει να το περιμένουν κάποια στιγμή μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου και της 21ης Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό και τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Χονδρικά το δώρο ισούται με έναν ολόκληρο μισθό, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο ισχύειεφόσον ο εργαζόμενος έχει προσληφθεί πριν από την 1η Μάιου του έτους.Αν η πρόσληψη έλαβε χώρα οποιαδήποτε στιγμή μετά από αυτήν την ημερομηνία, το δώρο καταβάλλεται με μια ημερολογιακή αναλογία. Δώρο επίσης δικαιούνται και όσοι αποχώρησαν πριν από το Δεκέμβριο από την εργασία τους αλλά συνήθως αυτά τα δώρα εκκαθαρίζονται και αποδίδονται κατά την αποχώρηση του εργαζόμενου.

Βέβαια, μη φανταστείτε ότι και από το Δώρο Χριστουγέννων θα μείνουν πολλά στην άκρη. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς υπάρχουν αρκετές ακόμα οφειλές που πρέπει να πληρωθούν, όπως λ.χ. τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν έχετε ασχοληθεί ακόμα με το θέμα,δείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε. Αν πάλι σκέφτεστε να γλιτώσετε αυτό το «χαράτσι», μάλλονθα πρέπει να κινηθείτε σύντομα και να καταθέσετε τις πινακίδες σας, ώστε να γλιτώσετε την ταλαιπωρία.

Υπολογίστε με ακρίβεια

Υπάρχουν φυσικά και διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το συνολικό χρόνο εργασίας, συνεπώς και το δώρο, όπως οι αποχές λόγω απεργίας ή οι άδειες ασθένειας πέραν των ημερών επιδόματος του ΙΚΑ ή ακόμη και οι άδειες χωρίς αποδοχές. Όλα αυτά συνεκτιμούνται για τον τελικό υπολογισμό του ποσού του δώρου.

Για περισσότερη ακρίβεια μπορεί κάποιος να υπολογίσει το ποσό που αναμένει από τους πίνακες που έχει αναρτήσει η ΓΣΕΕ (http://www.kepea.gr/aarticle.php?id=175) ή να κατεβάσει τον πίνακα απόεδώ. Για τον υπολογισμό φθάνει να βρείτε τις μέρες εργασίας σας μέσα στο 2013, να εντοπίσετε σύμφωνα με τις μέρες εργασίας τον αντίστοιχο συντελεστή μισθού στον πίνακα και να πολλαπλασιάσετε τον συντελεστή αυτόν με τον τρέχοντα μισθό σας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024