Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πραξικόπημα βλέπει πίσω από τις διαδηλώσεις ο ουκρανός πρωθυπουργός

Πραξικόπημα βλέπει πίσω από τις διαδηλώσεις ο ουκρανός πρωθυπουργός

Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απευθυνόμενος τόσο στους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, όσο και στους αστυνομικούς, ζητώντας τους να εφαρμόσουν το νόμο. Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις φέρουν τα σημάδια ενός πραξικοπήματος. Οι διαδηλώσεις «θυμίζουν περισσότερο πογκρόμ, παρά επανάσταση» λέει ο Βλ.Πούτιν, ενώ η ΕΕ ζητά αυτοσυγκράτηση και διάλογο της κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απευθυνόμενος τόσο στους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, όσο και στους αστυνομικούς, ζητώντας τους να εφαρμόσουν το νόμο. Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις φέρουν τα σημάδια ενός πραξικοπήματος.

Η απόφαση του Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, μετά από πιέσεις της Ρωσίας, έβγαλε τους Ουκρανούς στους δρόμους.

Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν αποκλείσει την έδρα της κυβέρνησης, τα γραφεία της κεντρικής τράπεζας και το δημαρχείο του Κιέβου, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Γιανούκοβιτς και την πτώση της κυβέρνησης.

«Οποιαδήποτε κακή ειρήνη είναι καλύτερη από έναν καλό πόλεμο» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα -τουλάχιστον- με όσα αναφέρει ιστοσελίδα.

«Όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους μας» φέρεται να είπε ο Γιανούκοβιτς στις πρώτες του δηλώσεις από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στην Ουκρανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Κίνα, παρά τις οργισμένες διαδηλώσεις. Ο Γιανούκοβιτς αναμένεται να αναχωρήσει από τη χώρα την Τρίτη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ φέρεται να δήλωσε, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι η αντιπολίτευση έχει την «ψευδαίσθηση» ότι μπορεί να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι οι διαδηλώσεις έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πρόσθεσε ότι οι υποκινητές τους χρησιμοποιούν «παράνομες μεθόδους» για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

«Στέλνουν ανθρώπους σε κυβερνητικά κτίρια. Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζουν ένα σχέδιο να καταλάβουν το Κοινοβούλιο» σημείωσε, τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις φέρουν «όλα τα σημάδια ενός πραξικοπήματος».

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τρίτη εάν θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Αζάροφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι ο ουκρανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κίεβο, απαντώντας έτσι στις φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των διαδηλωτών. Ο πολωνός πρόεδρος έχει καλέσει έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

«Οι διαδηλώσεις θυμίζουν πογκρόμ»

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι άσκησε πιέσεις στο Κίεβο, προκειμένου να μην υπογράψει ο Γιανούκοβιτς τη συμφωνία με την ΕΕ, αλλά να ενταχθεί σε τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως απόπειρα κλονισμού της νόμιμης ηγεσίας.

«Μου θυμίζει περισσότερο πογκρόμ, παρά επανάσταση» είπε για την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο.

«Αυτό που συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση με τους δεσμούς της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε από την Αρμενία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες και τόνισε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Νότιο Καύκασο».

Περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Γερεβάν, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του προέδρου της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν να ενταχθεί η χώρα στην τελωνειακή ένωση που έχει συστήσει η Ρωσία μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αντί να προτιμήσει την προσέγγιση με την ΕΕ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Αρμενίας και πανό που έγραφαν: «Πούτιν γύρνα στη χώρα σου», ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για έξοδο από την κρίση.

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια της οποίας ο Μπαρόζο έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι «μία ειρηνική, πολιτική λύση είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ουκρανία από την παρούσα κατάσταση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μπαρόζο κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα των Βρυξελλών να γίνει έρευνα για τη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας.

Ζήτησε, τέλος, να γίνουν σεβαστά τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Β.Γιανούκοβιτς απάντησε ότι συμφωνεί με αυτήν την προσέγγιση και «επιβεβαίωσε ρητά την πρόθεσή του να γίνει έρευνα για τη χρήση βίας από την ουκρανική αστυνομία και να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της».

Ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί μια ουκρανική αντιπροσωπεία για να συζητηθούν ορισμένες πλευρές της συμφωνίας σύνδεσης, την οποία αρνήθηκε να υπογράψει στη Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία.

Ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συζητήσει ορισμένα θέματα, όχι όμως και να ξανανοίξει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, την οποία διαπραγματευόταν επί πέντε χρόνια με την Ουκρανία.

Την ειρηνική επίλυση των διαφορών ζήτησε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, μέσω της εκπροσώπου της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χρήση βίας από την ουκρανική κυβέρνηση και κάλεσε τις Αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες ότι δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης.

Έρευνα για τις ταραχές στο Κίεβο ζήτησε η Λιθουανία, η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βίλνιους κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του εκφράστηκε η ανησυχία της χώρας για τη βίαιη διάλυση των ειρηνικών διαδηλώσεων στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και του επισημάνθηκε ότι είναι ανάγκη να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασαν τις ταραχές στην Ουκρανία και ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα διάλογος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της γαλλικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και υπενθύμισαν ότι οι Βρυξέλλες ήταν διατεθειμένες να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεση με την Ουκρανία.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο καταδεικνύουν ότι η καρδιά του ουκρανικού λαού «χτυπά για την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Οι διαδηλώσεις δείχνουν την εντυπωσιακή δέσμευση χιλιάδων ανθρώπων στην Ουκρανία υπέρ της Ευρώπης» είπε ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024