Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Άγνοια δηλώνει η ΔΕΠΑ για την εισαγγελική έρευνα για την τιμή του αερίου

Το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος -σε βαθμό πλημμελήματος- της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης, σχετικά με την υψηλή, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Gazprom στην Ελλάδα, ερευνά εισαγγελέας Πρωτοδικών. Άγνοια για την έρευνα δηλώνει η ΔΕΠΑ, και υπενθυμίζει ότι το 2011 και το 2013 είχε επιτύχει μειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου από προμηθευτές της, καθώς και ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Gazprom για νέα μείωση της τιμής.

Το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος -σε βαθμό πλημμελήματος- της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης, σχετικά με την υψηλή, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Gazprom στην Ελλάδα, ερευνά εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Άγνοια για την έρευνα δηλώνει η ΔΕΠΑ, και υπενθυμίζει ότι το 2011 και το 2013 είχε επιτύχει μειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου από προμηθευτές της, καθώς και ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Gazprom για νέα μείωση της τιμής.

Ενδείξεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Σε εισαγγελική παραγγελία για τη διερεύνηση των ευθυνών για την υπερβολική τιμή προμήθειας και τα υψηλά περιθώρια κέρδους στο φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη ρωσική Gazprom φέρεται να προχώρησε η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.

Η παραγγελία αφορά στο αδίκημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ανταγωνισμού. Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε τιμή έως και 35% ακριβότερη συγκριτικά με τη μέση τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Τη Δικαιοσύνη απασχόλησε η υπόθεση πριν από περίπου τρεις μήνες, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», βάσει του οποίου η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συμφωνία μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ και τη διαμορφούμενη τιμή του αερίου.

Την έρευνα είχε αναλάβει η εισαγγελέας Π.Παπανδρέου, η οποία από την αξιολόγηση των στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην υπόθεση συντρέχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

Έτσι, ο φάκελος με την αναφορά της κυρίας Παπανδρέου, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος, διαβιβάστηκε πριν περίπου έναν μήνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να μελετήσει τα στοιχεία και να αποφανθεί αν θα προχωρήσει, ή όχι, στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Από την έρευνα της κυρίας Παπανδρέου φαίνεται να προέκυψε ότι η πωλήτρια εταιρεία, που έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, τιμολογεί ακριβότερα το αέριο, τιμή για την οποία δεν φαίνεται να προκύπτουν ενστάσεις από την ελληνική πλευρά.

Από στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για την υπόθεση, προκύπτει ότι η τιμή, που πωλείται το αέριο στην Ελλάδα, είναι 12,85 δολάρια ανά MMBTU, ενώ σε άλλες χώρες η τιμή έχει καθοριστεί στα 9 έως 10 δολάρια.

ΔΕΠΑ: Δεν γνωρίζουμε για εισαγγελική έρευνα

Με αφορμή τις πληροφορίες για την εισαγγελική παραγγελία η ΔΕΠΑ σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

«Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα η ΔΕΠΑ ανακοινώνει ότι δεν έχει γνώση για οποιαδήποτε ‘εισαγγελική έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης’, όπως αναφέρεται σε μερίδα του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου.»

» Η ΔΕΠΑ υπενθυμίζει ότι το 2011 και το 2013 είχε επιτύχει μειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου από προμηθευτές της, οι οποίες μετακυλήθηκαν στους πελάτες της ΔΕΠΑ.»

» Η ΔΕΠΑ βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική GAZPROM για νέα μείωση της τιμής του φυσικού αερίου η οποία επίσης θα μετακυληθεί στους πελάτες της ΔΕΠΑ».

Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ΔΕΠΑ, με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της με γνώμονα πάντοτε το όφελος του Έλληνα καταναλωτή και το συμφέρον της Εθνικής μας οικονομίας.»

» Αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της ΔΕΠΑ με συνεχείς διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των συμβατικών προβλέψεων να κάνει το καλάθι των προμηθειών φυσικού αερίου ακόμη πιο ανταγωνιστικό και πιο ευέλικτο, στα επίπεδα των τιμών της Δυτικής Ευρώπης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024