Υπερδεκαπλάσιοι τελικά οι θάνατοι από την πανδημία γρίπης του 2009
Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 το 2009 προκάλεσε περίπου 203.000 θανάτους πνευμονικής αιτιολογίας σε όλο τον κόσμο, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι λοιποί θάνατοι λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον ιό, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στους 400.000, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις διεθνούς ερευνητικής ομάδας που αντικρούει τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ομάδα 60 επιστημόνων από 26 χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λόουν Σίμονσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με δημοσίευση τους στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine αναφέρουν ότι «ο ιός Η1Ν1 σκότωσε πολύ περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από ό,τι αρχικά θεωρείτο». Πρόκειται δηλαδή για υπερδεκαπλάσιο αριθμό θανάτων συγκριτικά με τις από τις επίσημες εκτιμήσεις του ΠΟΥ.
Το 62% έως 85% των θανάτων της πανδημίας του 2009 συνέβησαν σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αντίθετα με ό,τι συνήθως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, που πλήττει πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πραγματικά στοιχεία θανάτων από 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Με διάφορες στατιστικές και άλλες μεθόδους, επέκτειναν τους υπολογισμούς τους και στις υπόλοιπες χώρες. Θα συνεχίσουν δε να μελετούν τη «διαδρομή» που ακολούθησε ο ιός κατά την θανατηφόρα εξάπλωσή του, μεταξύ άλλων για να κατανοήσουν γιατί μερικές χώρες επλήγησαν πολύ πιο σοβαρά από άλλες.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
- Άλλαξαν μωρά στο μαιευτήριο και το λάθος έγινε αντιληπτό μετά από 38 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 19 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Στα ύψη η παραοικονομία του Μουντιάλ!
- Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία και παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας για τους Αμερικανούς
- Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ παραιτείται – Υπέγραψε συνταγματική αναθεώρηση για τον τερματισμό της θητείας του
- LIVE: Γαλλία – Αγγλία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442