Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στην έναρξη της συζήτησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ένταση στην έναρξη της συζήτησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Με ένταση ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Έντονες διαφωνίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της διαδικασίας τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φορέων που θα κληθούν όσο και στο χρόνο ακρόασής τους.

Με ένταση ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χωρίς καμία διαβούλευση έφερε το νομοσχέδιο και ζήτησε έστω και τώρα να την κάνει με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων.

Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν προηγήθηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματός της για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ έκανε λόγο για «οχλαγωγία νεοδημοκρατών ρατσιστών».

«Με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο εσείς αντιπροσωπεύετε αυτό που προσπαθεί να αντικρούσει το νομοσχέδιο, μαθήματα δημοκρατίας όχι από εσάς», της αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος.

«Ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτή επέβαλε να μην συζητηθούν οι προτάσεις νόμου», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Βιρδιβάκης.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση πλαίσιο του 2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντονες διαφωνίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της διαδικασίας τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φορέων που θα κληθούν όσο και στο χρόνο ακρόασής τους.

Τελικά προτάθηκαν επτά φορείς από την πλειοψηφία και πέντε από τη μειοψηφία οι οποίοι θα κληθούν την Πέμπτη στην Επιτροπή στις 6:30 το απόγευμα.

Υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κατά -με διαφορετικό σκεπτικό- ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν οι ΑΝΕΛ.

Για νομοσχέδιο, αναδιατύπωσης του νόμου 1979 με αντισυνταγματικές, αόριστες, απαράδεκτες, κακότεχνες και πρόχειρες νομοθετικές διατάξεις, μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Στόχος σας είναι να ανοίξει η κερκόπορτα σε ότι ιδεολογικά δεν αρέσει στην κυβέρνηση σας. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μία αναφορά, ένα άρθρο για τα ρατσιστικά εγκλήματα», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι το κόμμα του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο του οποίου οι διατάξεις του εντάσσονται σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο, βάσει των αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ, που ανοίγουν τον δρόμο ποινικοποίησης των ιδεών.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, επικίνδυνο και αντισυνταγματικό και ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα κατηγορώντας την ότι «πρόθεση της δεν είναι το χτύπημα των εθνικιστών αλλά κάθε μορφή αντίληψης που αντιστέκεται στην υποδούλωση».

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, επιφυλάχθηκε επί της αρχής να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. «Είναι φανερό ότι χρησιμοποιείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ως αντιπερισπασμό για να αποπροσανατολιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Στη παρούσα χρονική περίοδο το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα αλλά πυροδοτεί εντάσεις ασύμβατες με τον ελληνικό πολιτισμό», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024