Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαμποτάρει το Κίεβο την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και στρέφεται στη Μόσχα

Σαμποτάρει το Κίεβο την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και στρέφεται στη Μόσχα

«Φρένο» στις προετοιμασίες για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας-ορόσημο με την ΕΕ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής «πάτησε» η ουκρανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα επιδιώξει αντίθετα τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ. Η ανακοίνωση για την αναστολή της εμπορικής συμφωνίας ήλθε λίγες ώρες αφότου η ουκρανική Βουλή απέρριψε τη μεταφορά της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο στη Γερμανία για την υποβολή της σε θεραπεία -όρο που είχε θέσει η Ένωση για να προχωρήσει η ιστορική συμφωνία.

«Φρένο» στις προετοιμασίες για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας-ορόσημο με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής «πάτησε» η ουκρανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα επιδιώξει αντίθετα τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ.

Η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης για την αναστολή της εμπορικής συμφωνίας ήλθε λίγες ώρες αφότου η Βουλή απέρριψε τη μεταφορά της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο στη Γερμανία για την υποβολή της σε θεραπεία.

Η αποφυλάκιση της Τιμοσένκο είχε τεθεί ως όρος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, η οποία βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

Το Κίεβο επικαλέστηκε «λόγους εθνικής ασφαλείας» για την αναστολή της εμπορικής συμφωνίας, λέγοντας ότι θα ανανεώσει τον «ενεργό διάλογο» με τη Μόσχα.

Απογοήτευση για την απόφαση της Ουκρανίας εξέφρασε η ΕΕ διά της επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα ενίσχυε τις επενδύσεις στη χώρα. «Αυτό είναι απογοητευτικό, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά πιστεύουμε, για το λαό της Ουκρανίας» είπε η Άστον.

Η 52χρονη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο εκτίει ποινή επταετούς κάθειρξης κατόπιν της καταδίκης της για κατάχρηση εξουσίας με φόντο συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου που υπέγραψε η κυβέρνησή της το 2009 με τη Ρωσία. Η δίωξή της έχει οδηγήσει σε πόλωση την ουκρανική κοινωνία οδηγώντας στο «κόκκινο» τις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση.

Εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, που στην πορεία των ετών έγινε ορκισμένος εχθρός του τότε συναγωνιστή της και μετέπειτα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, η Τιμοσένκο μιλά για δίκη-λιντσάριτσμα έχοντας καταγγείλει επίσης τις συνθήκες κράτησής της.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος της και μιλά για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον νυν πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με στόχο να την αποκλείσει αρχικά από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2012, καθώς και από τις προεδρικές του 2015.

Η Δύση χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη την υπόθεση της Γιούλια Τιμοσένκο, και έχει επικρίνει επανειλημμένα την πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς προχωρώντας σε διπλωματικά αντίμετρα.

Και τα έξι σχέδια νόμου που κατατέθηκαν την Πέμπτη στο ουκρανικό Κοινοβούλιο για την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο έπεσαν τελικώς στο κενό, καθώς δεν εξασφάλισαν τις απαιτούμενες 226 ψήφους για την έγκρισή τους με ευθύνη των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

«Αίσχος» φώναζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την απόρριψη της νομοθεσίας που προέβλεπε να επιτρέπεται η ιατρική θεραπεία καταδικασμένων σε φυλάκιση στο εξωτερικό.

«Είναι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς που μπλοκάρει προσωπικά την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ» δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Πατρίδα» της φυλακισμένης Τιμοσένκο.

Η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης θα άνοιγε το δρόμο για βελτιωμένες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ και θα σηματοδοτούσε περαιτέρω προσέγγιση και μία φιλο-ευρωπαϊκή στροφή του Κιέβου.

Εξ ου και η πρώην σοβιετική δημοκρατία είχε δεχτεί ισχυρή πίεση από το Κρεμλίνο για να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να ενταχθεί η Ουκρανία στη δική της τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

Υπό το βάρος των εξελίξεων σπεύδει στο Κίεβο για δεύτερη φορά εντός της εβδομάδας ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Στέφαν Φούλε.

Μετά το ναυάγιο στη Βουλή και το πάγωμα της συμφωνίας, την απομάκρυνση από την ΕΕ και τη στροφή στη Μόσχα, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς επανήλθε λέγοντας πως η Ουκρανία «θα συνεχίσει να εργάζεται στο δρόμο της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης» -μόνο που δεν είναι καθόλου σαφές πως θα συμβεί αυτό αφού το ίδιο το Κίεβο «τορπίλισε» τη συμφωνία σύνδεσης…

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024