Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιγοστεύουν οι οιωνοί για συνεννόηση μεταξύ Ιράν και Έξι

Λιγοστεύουν οι οιωνοί για συνεννόηση μεταξύ Ιράν και Έξι

Εκτός της -όποιας- πρώτης συνεννόησης μεταξύ του Ιράν και των Έξι φαίνεται πως θα είναι το ζήτημα του εμπλουτισμού του ουρανίου, το ένα από τα δύο κεντρικά εμπόδια (μαζί με τη μονάδα του Αράκ) στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται στη Γενεύη. Λέγοντας πως ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι «κόκκινη γραμμή», ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας, και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρές συζητήσεις χωρίς αποκατάστασή της».

Εκτός της -όποιας- πρώτης συνεννόησης μεταξύ του Ιράν και των Έξι φαίνεται πως θα είναι το ζήτημα του εμπλουτισμού του ουρανίου, το ένα από τα δύο κεντρικά εμπόδια (μαζί με τη μονάδα του Αράκ) στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται στη Γενεύη.

Λέγοντας πως ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι «κόκκινη γραμμή», ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράκτσι είπε πως «έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας, και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρές συζητήσεις χωρίς αποκατάστασή της».

Ο ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τη διαπραγμάτευση».

Οι δηλώσεις και από τους Έξι δεν έδιναν διαφορετική εικόνα για το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου: Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που δεν βρίσκεται στη Γενεύη, είχε απομακρύνει το ενδεχόμενο για την παρούσα φάση.

«Βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης για να καταλ’ήξουμε εάν μπορεί να γίνει ή όχι το πρώτο βήμα, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως κάτι τέτοιο δεν θα λυθεί στο πρώτο βήμα» είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι ελπίζει πως το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις θα καταλήξουν σε μία «στέρεη συμφωνία», τονίζοντας ότι μία τέτοια συμφωνία δεν είναι δυνατή παρά σε μία «αυστηρή βάση».

«Προς το παρόν οι Ιρανοί δεν έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αποδεχθούν τη θέση των Έξι. Ελπίζω ότι θα την αποδεχθούν» είπε ο Φαμπιούς, υποστηρίζοντας επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες και εντός του ιρανικού στρατοπέδου.

«Το Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι και για ατομική βόμβα. Αυτή είναι η κοινή θέση που υπερασπιζόμαστε» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024