Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων

Το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων

Οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται ταχύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται ταχύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Roswell Park» με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Ρεπάσκι, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε κρύο περιβάλλον είναι ευκολότερη απ’ ότι σε ζεστό.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έδωσαν στα υγιή ποντίκια την ευκαιρία να επιλέξουν ποιο περιβάλλον προτιμούσαν ανάλογα με τη θερμοκρασία χώρου (22, 28, 30, 34 και 38 βαθμών Κελσίου). Τα πειραματόζωα διάλεξαν τους 30 βαθμούς Κελσίου, όπου ένιωθαν πιο άνετα. Όταν όμως το πείραμα επαναλήφθηκε με ποντίκια που είχαν καρκίνο, αυτά διάλεξαν το πιο ζεστό από όλα τα περιβάλλοντα με τους 38 βαθμούς.

Ο χώρος με τους 22 βαθμούς Κελσίου ενίσχυσε την ταχύτερη και πιο επιθετική ανάπτυξη πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου (μαστού, δέρματος, εντέρου, παγκρέατος). Μάλιστα, τα πειράματα έδειξαν ότι δεν είχε σημασία αν το ποντίκι είχε ζήσει σε κρύο περιβάλλον προτού εκδηλώσει καρκίνο, καθώς αρκούσε η έκθεσή του στο κρύο μετά την εμφάνιση του όγκου, για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα ο καρκίνος.

Ενώ τόσο τα ποντίκια στο πιο κρύο περιβάλλον, όσο και αυτά στο πιο ζεστό, αρχικά είχαν στο σώμα τους τον ίδιο αριθμό ανοσοποιητικών κυττάρων (που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα), τα πειραματόζωα που τοποθετήθηκαν σε υψηλότερη θερμοκρασία, εμφάνισαν στη συνέχεια ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη ανοσοποιητικών κυττάρων. Επίσης, ο οργανισμός τους απελευθέρωνε περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες από ό,τι στα πιο κρύα ποντίκια.

Στους όγκους των τρωκτικών που ζούσαν σε χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος, η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν πιο αργή και αναποτελεσματική, με συνέπεια ο οργανισμός τους αντί να καταπολεμά τους όγκους, να τους αποδέχεται πιο εύκολα.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι άνθρωποι με καρκίνο συχνά νιώθουν παγωμένοι. Είναι πιθανό ότι οι όγκοι, καθώς αναπτύσσονται, προκαλούν ένα στρες ψύχους, το οποίο διευκολύνει την επιβίωσή τους μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει τον βιολογικό μηχανισμό γι’ αυτό, αλλά σύμφωνα με μια θεωρία ο συνδυασμός της αντικαρκινικής θεραπείας με σάουνα θα είχε θετικό αποτέλεσμα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τέτοιες προσεγγίσεις έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζονται σε μικρές κλινικές δοκιμές με καρκινοπαθείς και έχουν δείξει ότι η επί μερικές ώρες αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος του ασθενούς (όπως σε ένα μέτριο πυρετό) βελτιώνει την ανταπόκρισή του στις ακτινοβολίες. Όμως χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αν και, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι έχουν υποεκτιμηθεί τα πιθανά οφέλη από τη «θερμοθεραπεία» για τον καρκίνο.

Μάλιστα υπενθυμίζουν τη φράση του Ιπποκράτη ότι «όσοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα, μπορούν να θεραπευτούν με εγχείριση. Όσοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με εγχείριση, μπορούν να θεραπευτούν με τη θερμότητα. Όσοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με τη θερμότητα, πρέπει να θεωρούνται ότι δεν είναι δυνατό να θεραπευτούν».

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024