Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Θετικοί οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές για τον φόρο στα ακίνητα

Με θετικό τρόπο βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την πρόταση που έχει σχηματιστεί αναφορικά με τον φόρο ακινήτων. Την πρόταση συζήτησαν την Πέμπτη οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Οι βουλευτές και των δύο κομμάτων βλέπουν στο νέο κείμενο του νόμου ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αναλογικό, πιο ποροδευτικό.

Με θετικό τρόπο βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την πρόταση που έχει σχηματιστεί αναφορικά με τον φόρο ακινήτων. Την πρόταση συζήτησαν την Πέμπτη οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του γενικού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό».

Όπως, εξάλλου, αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».

Με θετικό τρόπο βλέπει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την πρόταση, ενώ βουλευτές εξέφραζαν, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος, την εκτίμηση ότι η πρόταση ενσωματώνει το σύνολο των παρατηρήσεων που είχαν κάνει, επισημαίνοντας ότι «όταν πιέζουν, καταφέρνουν αποτελέσματα».

Όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση, η τελική τοποθέτησης τη ΚΟ θα γίνει μετά «την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπόμενων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών κλπ κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές)».

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε σήμερα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, σχετικά με το νέο πλαίσιο για τον φόρο περιουσίας, όπως διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της ΝΔ, εκτίμησε ότι η συλλογική της παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι επιτυγχάνεται «η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας» και ότι «εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κλπ)».

Σημειώνεται ακόμα ότι «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εγκαταλείπει τη θέση αρχής που διατύπωσε, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με το εθνικό φορολογικό σχέδιο».

Υπογραμμίζεται δε ότι «σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και με επιμέρους βελτιώσεις που θα προτείνει, ώστε ο νέος φόρος να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις ύφεσης στις αξίες και τα εισοδήματα και να είναι δικαιότερος σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (άθροισμα ΦΑΠ + ΕΤΑΚ)».

Για «συλλογική δουλειά» της ΚΟ που επέτυχε «ουσιαστικές αλλαγές που εξαλείφουν τις μεγάλες αδικίες που είχε το προηγούμενο σχέδιο και καθιερώνουν μια προοδευτικότητα σε σχέση με τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ελάφρυνση των πιο αδύναμων και συνολικότερα μικρότερη επιβάρυνση από το υφιστάμενο σύστημα», έκανε λόγο, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, ο Γιάννης Κουτσούκος.

Βουλευτές το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι με την εν λόγω πρόταση που έχει σχηματιστεί θα προβλέπονται, συγκριτικά με το αρχικό σχέδιο, σημαντικές μειώσεις στη φορολόγηση των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου, ενώ στα αγροτεμάχια θα υπάρχει ελαφριά μείωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024