Εκστρατεία για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος
Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και προς τον σκοπό αυτό συγκρότησε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα συστάθηκε επιτροπή επεξεργασίας στρατηγικής και πολιτικών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και προς τον σκοπό αυτό συγκρότησε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα συστάθηκε επιτροπή επεξεργασίας στρατηγικής και πολιτικών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η επιτροπή αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών , της Τράπεζας της Ελλάδος, από μέλη ανεξάρτητων Αρχών και εμπειρογνώμονες και έχει ως αποστολή τη χάραξη στρατηγικής και την μορφοποίηση προτάσεων πολιτικής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Εξάλλου, θέμα εβδομάδων θεωρείται η ενεργοποίηση της εφαρμογής του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών η οποία θα επιτρέπει στην εφορία, στην οικονομική αστυνομία, αλλά και στην Αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, να αποκτούν πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή ή ατόμων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα.
Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών είναι μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από τη διατραπεζική εταιρεία Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας ΑΕ όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. που διατηρούν φορολογούμενοι που ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές, είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών θα παρέχονται μέσα σε λίγες ώρες στοιχεία και πληροφορίες που τηρούνται στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ιδρύματα πληρωμών για φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς να παραβιάζονται οι διατάξεις για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442