Την Τετάρτη η δικαστική απόφαση για την οικολογική καταστροφή του Prestige
Αύριο, Τετάρτη, έντεκα χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν στους τέσσερις κατηγορούμενους (δύο Έλληνες, έναν Ισπανό και έναν Φιλιππινέζο) για τη χειρότερη μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Ισπανίας.
Αύριο, Τετάρτη, έντεκα χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν στους τέσσερις κατηγορούμενους (δύο Έλληνες, έναν Ισπανό και έναν Φιλιππινέζο) για τη χειρότερη μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Ισπανίας.
Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ως δώδεκα ετών στον έλληνα πλοίαρχο του Prestige, Απόστολο Μαγκούρα, 78 ετών, στον επίσης έλληνα πρώτο μηχανικό του πλοίου, Νικόλαο Αργυρόπουλο, καθώς και σε βάρος του τότε επικεφαλής της ισπανικής διεύθυνσης εμπορικού ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς.
Ακόμη, ζήτησε την επιβολή προστίμων ύψους 4,328 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ζημίες και τόκους.
Ερήμην δικάστηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Φιλιππινέζος δεύτερος αξιωματικός Ιρένεο Μαλότο, ο οποίος διαφεύγει ως σήμερα τη σύλληψη.
Οι κατηγορούμενοι, που είναι όλοι άνω των 70 ετών, αναμένεται να μην φυλακιστούν.
Στις 13 Νοεμβρίου Νοεμβρίου 2002 το Prestige, ένα δεξαμενόπλοιο νηολογημένο στη Λιβερία υπό σημαία Κοινοπολιτείας Μπαχαμών, που είχε κατασκευαστεί το 1976 και μετέφερε 77.000 τόνους πετρελαίου, εμφάνισε ρήγμα και διαρροή φορτίου, καθώς έπλεε μέσα σε καταιγίδα ανοικτά της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία.
Η διεύθυνση του εμπορικού ναυτικού της Ισπανίας έδωσε εντολή στο πλοίο να ρυμουλκηθεί στα ανοικτά – όπου κόπηκε στα δύο, στις 08:00 της 19ης Νοεμβρίου 2002, σε απόσταση 250 χλμ. από τις ακτές, όπου το βάθος της θάλασσας φθάνει τα 4.000 μέτρα, με αποτέλεσμα το καύσιμο που μετέφερε να διαρρεύσει μολύνοντας 1.700 χλμ. ακτών στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στη Γαλλία.
Στην δίκη κατέθεσαν πάνω από 200 μάρτυρες και εμπειρογνώμονες. Οι 1.500 ενάγοντες ομαδοποιήθηκαν σε 55 πολιτικές αγωγές.
Ο πλοίαρχος και ο πλοιοκτήτης του Prestige κατηγόρησαν κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τις ισπανικές αρχές ότι αυτές ευθύνονται για το ναυάγιο, διότι έδωσαν εντολή στο δεξαμενόπλοιο να απομακρυνθεί από τις ακτές.
Οι αρχές «μάς έδωσαν πορεία 320», η οποία «δεν ήταν ασφαλής», είπε ο Μαγκούρας.
«Το πλοίο είχε ρήγμα και το έστειλαν στα ανοικτά, στον ωκεανό» συνέχισε ο έλληνας πλοίαρχος. «Επρόκειτο για την χείριστη επιλογή. Μας εγκατέλειψαν πάνω σε ένα πλωτό φέρετρο, μας έστελναν να πνιγούμε» κατήγγειλε.
Ο ίδιος επέμεινε ότι είναι αθώος, ενώ πρόσθεσε ότι είχε εντοπίσει σημάδια διάβρωσης στις δεξαμενές του πλοίου, αλλά δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Η συνήγορος υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας Mare Shipping επισήμανε ότι «αρχικά επρόκειτο για μια ήσσονα διαρροή» καυσίμου.
Η απόφαση όμως των αρχών να δώσουν εντολή στο πλοίο να απομακρυνθεί από τις αρχές το οδήγησε, σύμφωνα με την ίδια, σε «μια αυτοκτονική πορεία, επιδείνωσε τις δομικές ζημιές» του, προκαλώντας την καταστροφή.
Ο Λόπεθ-Σορς αντίθετα υποστήριξε πως η απόφαση αυτή ήταν σωστή κι είχε στόχο «να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442