Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγώνει η έκδοση οικοδομικών αδειών γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος

Παγώνει η έκδοση οικοδομικών αδειών γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος

Προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή που αφορά το συντελεστή δόμησης, απαγορεύει την έκδοση οικοδομικών αδειών σε έκτασης 22 στρεμμάτων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή που αφορά το συντελεστή δόμησης, απαγορεύει την έκδοση οικοδομικών αδειών σε έκτασης 22 στρεμμάτων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στο συγκεκριμένο τμήμα της Ακαδημίας Πλάτωνος υπάρχουν οι ιδιοκτησίες των εταιρειών Μουζάκη και Λαναρά, ενώ προβλέπεται, με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Αθηναίων, η ανέγερση εμπορικού κέντρου της εταιρείας Artume με την επωνυμία Academy Gardens .

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 42 κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος που ζητούσαν ανασταλεί και να ακυρωθεί το από 29.4.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την «τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».

Πρόσφατα, το ΣτΕ είχε επεξεργαστεί το επίμαχο διάταγμα και είχε επισημάνει ότι για την πληρέστερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου οι όροι και περιορισμοί δόμησης του τομέα ΙΙΙ, ο ο οποίος περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Κηφισού και Ιφιγενείας, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και πρέπει να ορισθεί μέγιστος συντελεστής δόμησης 2,1 και μέγιστο ύψος κτιρίων τα 15 μέτρα. Επισήμανε επίσης ότι ο τομέας ΙΙ, που περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Ηρούς, Έμμονος και Αλεξανδρείας έπρεπε να ενοποιηθεί με τον τομέα ΙΙΙ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντός δεν έλαβε υπ’ όψη του τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε καθορίζει συντελεστή δόμησης και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για τους τομείς Ι και ΙΙ και δεν κάνει καμία αναφορά για τις συνθήκες οικοδόμησης στον τομέα ΙΙΙ.

Κατά συνέπεια στον τομέα ΙΙΙ μπορούν να κτιστούν ακίνητα με τους παλαιούς όρους δόμησης, οι οποίοι δεν έχουν θεσπιστεί με γνώμονα την προστασία του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Αναλυτικότερα, το παλαιό καθεστώς οικοδόμησης προβλέπει συντελεστή δόμησης 2,4, ανώτερο ύψος τα 18 μέτρα και μέγιστη κάλυψη το 70%.

Η πρόεδρος του Ε΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, εξέδωσε τη νέα απόφαση προκειμένου «να αποτραπεί η δημιουργία μη αναστρέψιμων πραγματικών καταστάσεων στην περιοχή, η οποία γειτνιάζει με τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος».

Η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει έως ότου εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024