Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθ.Τσαυτάρης: Με την νέα ΚΑΠ αν δεν παράγεις, δεν επιδοτείσαι

Αθ.Τσαυτάρης: Με την νέα ΚΑΠ αν δεν παράγεις, δεν επιδοτείσαι

Στις προοπτικές του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα της κρίσης αναφέρεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο Παρατηρητήριο για την Κρίση. Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρεται στη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ και τη στροφή των νέων στην ύπαιθρο, ενώ σημειώνει ότι τα επιτυχημένα παραδείγματα του Μετσόβου και της Σαντορίνης δείχνουν το δρόμο για το μέλλον.

Στις προοπτικές του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα της κρίσης αναφέρεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο Παρατηρητήριο για την Κρίση.

«Η φιλοσοφία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι ότι αν δεν παράγεις δεν μπορείς να επιδοτηθείς. Αυτό είναι στρατηγική αλλαγή. Όσο επιδοτούσε την έκταση, δεν έβλεπε κανείς αν και τι παρήγαγες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την νέα ΚΑΠ υπενθυμίζει ακόμα ότι η χώρα θα πάρει τα ίδια χρήματα με αυτά που πήρε την προηγούμενη επταετία.

«Επίσης, πετύχαμε να πρασινίσουμε την ΚΑΠ, να την κάνουμε ηπιότερη, να αποφύγουμε παρεμβάσεις και καλλιεργητικές πρακτικές που θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον ή την ευφορία» εξηγεί.

Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι είναι υπέρ του συνεργατισμού, αλλά του υγιούς συνεργατισμού.

«Έτσι, ανοίξαμε το μητρώο του συνεργατισμού, όπου ο νόμος το προέβλεπε αλλά δεν είχε λειτουργήσει έως τώρα. Η Ελλάδα φαίνεται να είχε 6.000 συνεταιρισμούς. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει μόνη της το 25-30% των συνεταιρισμών όλης της Ευρώπης; Ήδη από τα αρχεία προκύπτει ότι μόνο γύρω στις 3.000 ήρθαν να δηλωθούν.»

Όσο για τους εικονικούς συνεταιρισμούς, διαβεβαιώνει ότι αυτά θα ξεκαθαριστούν, καθώς γίνονται έλεγχοι και αναμένονται τα πρώτα πορίσματα.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσαυτάρης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες ενίσχυσης των νέων που στρέφονται στην ύπαιθρο για να βρουν εργασία: «Εμείς δεν θέλουμε να πάνε μόνο άνεργοι, αλλά και άνθρωποι από επιλογή, που ίσως έχουν εργασία. Άνθρωποί που επιθυμούν να πάνε στην ύπαιθρο και να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ο υπουργός απαντά: «Μας πρότειναν παλιότερα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας με τις τράπεζες, μετά αυτό της Δανίας.

» Εγώ θα πρότεινα κάτι άλλο. Η Σαντορίνη αποτελεί πρότυπο νησιώτικης παραγωγής και το Μέτσοβο πρότυπο ορεινής παραγωγής.

» Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την παράδοση αυτού του τόπου, να βελτιώσουμε το ζωικό κεφάλαιο, να γεμίσουμε την Ελλάδα ‘Μέτσοβα και Σαντορίνες’, να εφαρμόσουμε προγράμματα για την ορεινή και νησιωτική οικονομία και φυσικά και για τον κάμπο.»

(*) Το Παρατηρητήριο για την Κρίση είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ) και λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του στο Facebook εδώ, ή το λογαριασμό του στο Twitter, εδώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024