Απέρριψαν με δημοψήφισμα οι πολίτες του Μονάχου και άλλων τριών κοντινών κοινοτήτων τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2022, «σκοτώνοντας» στο ξεκίνημά της την επιδίωξη της βαυαρικής πόλης να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά Αγώνες.

Ο δήμαρχος και οι τοπικοί βουλευτές ερμηνεύουν την απόφαση των πολιτών ως αντίθεση στις πομπώδεις αθλητικές εκδηλώσεις ενώ η πλευρά του πρωθυπουργου του κρατιδίου και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εμφανίζονται δυσαρεστημένες.

Σε κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή για το εάν πρέπει να υποβληθεί υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, το 52,1% των ψηφοφόρων του Μονάχου είπε «όχι».

Κάπως υψηλότερα ήταν τα ποσοστά του «όχι» στις υπόλοιπες τρεις τοπικές κοινότητες που θα αναλάμβαναν μέρος της διοργάνωσης («όχι» είπε το 51,5% των ψηφοφόρων του Γκάρμις-Πάρτενκίρχεν, το 54,02% του Μπέρχτεσγκάντενερ Λαντ και το 59,67% του Τράουνσταϊν).

Ο δήμαρχος του Μονάχου, Κρίστιαν Ούντε, ερμήνευσε το αποτέλεσμα όχι μόνο ως απόρριψη της υποψηφιότητας για το 2022 αλλά ως άρνηση σε κάθε διεκδίκηση ολυμπιακής διοργάνωσης. Ο λόγος που κατά τον Ούντε οδήγησε τους Βαυαρούς στο «όχι» ήταν η «αυξανόμενη επικριτική στάση μέρους του πληθυσμού στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις».

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Χορστ Ζίχοφερ, ερμήνευσε το αποτέλεσμα με την δυσφορία των πολιτών στην εμπορική πλευρά των Αγώνων. Άφησε όμως ανοικτό να επιδιώξει νέο δημοψήφισμα σε ολόκληρο το κρατίδιο.

Το Μόναχο έχει ήδη φιλοξενήσει μία φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Θερινούς του 1972. Ήταν τότε η δεύτερη γερμανική πόλη στην ιστορία που αναλάμβανε τη διοργάνωση, μετά το Βερολίνο το 1936, οπότε και την εξουσία είχαν πάρει οι ναζί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας