Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καταστράφηκε ο συριακός εξοπλισμός παραγωγής χημικών όπλων, λέει ο OPCW

Καταστράφηκε ο συριακός εξοπλισμός παραγωγής χημικών όπλων, λέει ο OPCW

H Συρία έχει καταστρέψει όλο τον εξοπλισμό που είχε για παραγωγή και μείξη χημικών όπλων, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), που επιβλέπει την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου. Με την καταστροφή του εξοπλισμού, η Δαμασκός δεν μπορεί πια να φτιάξει χημικά όπλα -και μένει πλέον η καταστροφή των μεγάλων αποθεμάτων που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

H Συρία έχει καταστρέψει όλο τον εξοπλισμό που είχε για παραγωγή και μείξη χημικών όπλων, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), που επιβλέπει την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου.

H καταστροφή του εξοπλισμού σημαίνει ότι η Δαμασκός δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κατασκευάζει χημικά όπλα. Το επόμενο στάδιο, που έχει τις δικές του δυσκολίες, είναι η καταστροφή της τεράστιας ποσότητας νευροτοξικών παραγόντων που έχουν μέχρι τώρα κατασκευαστεί.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη αξιωματούχος του Οργανισμού στη Χάγη. Νωρίτερα, το Reuters είχε επικαλεστεί γνώση εγγράφου του OΡCW με την ίδια αναφορά, σύμφωνα με το οποίο είχε εξουδετερωθεί ο εξοπλισμός από όλες τις συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που είχαν δηλωθεί ως σχετιζόμενες με το πρόγραμμα χημικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιθεωρήση έχει ολοκληρωθεί σε 21 από τις 23 εκγκαταστάσεις -τα μέσα των δύο εγκαταστάσεων που δεν επιθεωρήθηκαν, επειδή κρίθηκαν επικίνδυνες, είχαν προηγουμένως μεταφερθεί αλλού.

«Ο οργανισμός είναι ικανοποιημένος έχοντας επιβεβαιώσει, και έχοντας διαπιστώσει την καταστροφή, όλου του δηλωθέντος εξοπλισμού για παραγωγή και μείξη και από τις 23 εγκαταστάσεις» αναφέρει το έγγραφο.

Με την καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής και μείξης χημικών όπλων, αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα στάδια στο πρόγραμμα του OPCW.

Επόμενη προθεσμία του χρονοδιαγράμματος είναι η 15η Νοεμβρίου για την κατάρτιση λεπτομερούς σχεδίου -συμπεριλαμβανομένου του τρόπου και του χώρου- της καταστροφής των αποθέματων. Πρέπει να εξουδετερωθούν πάνω από 1.000 τόνοι νευροτοξικών παραγόντων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024