Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πληρωμή των φόρων ψαλίδισε τις καταθέσεις κατά 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο

Η πληρωμή των φόρων ψαλίδισε τις καταθέσεις κατά 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο

Υποχώρηση για τέταρτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, με τις με τις εκροές να προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Οι ελληνικές οικογένειες απέσυραν τον περασμένο μήνα 956 εκατ. ευρώ για να καλύψουν πάγιες και τρέχουσες δαπάνες, αλλά και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Υποχώρηση για τέταρτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, με τις με τις εκροές να προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας την Παρασκευή.

Οι ελληνικές οικογένειες απέσυραν τον περασμένο μήνα 956 εκατ. ευρώ για να καλύψουν πάγιες και τρέχουσες δαπάνες, αλλά και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων έληξε στα τέλη Αυγούστου, ενώ για μεγάλο μέρος των φορολογουμένων η πρώτη δόση του οφειλόμενου φόρου ήταν για τον Σεπτέμβριο.

Το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, στα 161,35 δισ. ευρώ.

Η καθαρή μηνιαία εκροή στο σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 719 εκατ. ευρώ, η υψηλότερη από τον Μάιο, ανεβάζοντας τις σωρευτικές εκροές του τελευταίου τετράμηνου στα 1,79 δισ. ευρώ.

Πρέπει να τονισθεί πως σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω τον Οκτώβριο και έως τα τέλη του έτους, καθώς η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος και στην αποστολή των εκκαθαριστικών ΦΑΠ έχει οδηγήσει στη συσσώρευση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Το διάστημα 2009-2012 σημειώθηκαν συνολικές εκροές καταθέσεων 90 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο περίπου του συνόλου, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα και των φόβων για έξοδό της από το ευρώ, σημειώνει το Reuters.

Πάνω από 17 δισ. ευρώ είχαν επιστρέψει μετά τα μέσα του Ιουνίου του 2012, αφού σταθεροποιήθηκε η πολιτική κατάσταση. Η επιστροφή των κεφαλαίων στην ουσία ανακόπηκε όμως τον Μάρτιο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αυξημένη και αναδρομική φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα πλαίσια του μνημονίου.

Το ΔΝΤ πάντως προβλέπει ότι οι τραπεζικές καταθέσεις θα πάρουν και πάλι την ανιούσα το 2014. Άλλα 13 δισ. ευρώ περίπου βρίσκονται ακόμη «σε στρώματα» εντός της χώρας και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εάν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην Ημερησία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024