Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» στην Τουρκία για αμυντική συμφωνία με την Κίνα

Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» στην Τουρκία για αμυντική συμφωνία με την Κίνα

Οι ΗΠΑ συνομιλούν με την Άγκυρα για τις «ανησυχίες» που έχουν σχετικά με την τουρκική απόφαση για συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, σε βάρος της οποίας η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ συνομιλούν με την Άγκυρα για τις «ανησυχίες» που έχουν σχετικά με την τουρκική απόφαση για συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, σε βάρος της οποίας η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις, όπως ανέφερε ο αμερικανός πρεσβευτής Φράνσις Ριτσαρντόνε.

«Ανησυχούμε πολύ για την πιθανολογούμενη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία στην οποία έχουν υποβληθεί κυρώσεις. Ναι, είναι μια εμπορική απόφαση, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας, αλλά ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της στη συμμαχική αεροπορική άμυνα» δήλωσε ο Ριτσαρντόνε προς τους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο πως επέλεξε το πυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της CPMIEC έναντι ανταγωνιστικών συστημάτων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Στην CPMIEC έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις του νόμου περί μη διάδοσης των όπλων στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

«Έχουμε μόλις αρχίσει συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Τουρκία και θα γίνουν μέσω επίσημων διαύλων. Θα έχουμε συζητήσεις πλήρεις σεβασμού. Ανησυχούμε, αλλά η Τουρκία θα πάρει η ίδια την απόφασή της αφού εξετάσει τα δεδομένα» δήλωσε ο Ριτσαρντόνε.

Η Τουρκία έχει δηλώσει πως είναι πιθανόν να υπογράψει την ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων πυραυλική συμφωνία με τη CPMIEC, αλλά η απόφασή της δεν είναι ακόμη οριστική. Ορισμένοι αμυντικοί αναλυτές περίμεναν ότι το συμβόλαιο θα έπαιρνε η αμερικανική εταιρεία Raytheon Co ή η γαλλο-ιταλική Eurosam SAMP/T.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η αγορά ενός συστήματος που δεν λειτουργεί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, θα εμποδίσει την ικανότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να συνεργάζονται, υπονομεύοντας μια αρχή της 28μελούς συμμαχίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024