Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι νέα οριζόντια μέτρα» στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

«Όχι νέα οριζόντια μέτρα» στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία οριστικοποιήθηκε η προγραμματική συμφωνία που εκκρεμούσε από το καλοκαίρι. Παράλληλα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιβεβαιώνουν την άρνηση της κυβέρνησης στη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και θέτουν ως στόχο την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης.

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία οριστικοποιήθηκε η προγραμματική συμφωνία που εκκρεμούσε από το καλοκαίρι, όταν αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιβεβαιώνουν την άρνηση της κυβέρνησης στη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία.

»Για να μειωθεί το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, αλλά και το κλάσμα έλλειμμα προς ΑΕΠ, μόνη λύση είναι πλέον η ενίσχυση του παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, του ΑΕΠ. Η επάνοδος σε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ για όλα τα επόμενα χρόνια» αναφέρει το προγραμματικό πλαίσιο των 43 σημείων στο οποίο συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε άλλα βάρη για τον ελληνικό λαό» δήλωσε αργότερα, από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι τώρα η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση αδικιών, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ισοτιμίας της Ελλάδας στην ΕΕ.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος τόνισε ότι η προγραμματική συμφωνία δεν είναι απλά μια συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά μια συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινωνία, μια συμφωνία για το τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, το πολιτικό πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από το προγραμματικό πλαίσιο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ορίζουν την κυβερνητική σταθερότητα και την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού στόχου, που είναι η διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας μέσα στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδο από την κρίση.

«Η πολιτική και πιο συγκεκριμένα η κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου» αναφέρει η προγραμματική συμφωνία.

Επίσης, τονίζουν ότι για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο υπάρχει ένας δρόμος που συνθέτει δυο παράλληλους στόχους:

  • Πρώτον, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα όχι απλά να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία. Και παράλληλα, τη συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, από την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού ως την παραδοχή που πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να σπάσει άμεσα.
  • Δεύτερον, τη συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο “κανονικό” ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος, μια οικονομία ανοικτή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, μια αγορά χωρίς αγκυλώσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε λίγα λεπτά μετά τις 7 μ.μ. από το Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε συμφωνία σε όλα τα σημεία της προγραμματικού πλαισίου της κυβερνητικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, και παρουσιάστηκε συμφωνία και σε όλα τα οικονομικά ζητήματα.

Την άποψη ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός» -όπως τον αποκάλεσε- του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ θα πρέπει να τελειώσει αυτομάτως όποτε διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, εξέφρασε λίγο προτού συναντηθούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος για την προγραμματική συμφωνία ο Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξή τουστον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

«Ο ιστορικός μας συμβιβασμός με τη ΝΔ τελειώνει με τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Είτε γίνουν πριν (τις ευρωεκλογές) είτε μετά, τελειώνει. Οριστικά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει μετά τις εκλογές μια προοδευτική κυβέρνηση, με τις δικές του απόψεις και προτάσεις» είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024