Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Αμνηστία και HRW βλέπουν εγκλήματα πολέμου στα πλήγματα drone

Διεθνής Αμνηστία και HRW βλέπουν εγκλήματα πολέμου στα πλήγματα drone

Εναντίον των αμφιλεγόμενων πληγμάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στο Πακιστάν καταφέρονται η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, υποστηρίζοντας σε κοινή τους έκθεση πως σε ορισμένες περιπτώσεις που επλήγησαν άμαχοι μπορεί να υπάρχει τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Τα πλήγματα στοχεύουν θέσεις Ταλιμπάν, όμως η έκθεση αναφέρει ότι σε εννέα πλήγματα που εξέτασε υπήρχαν συνολικά 19 άμαχοι ανάμεσα στα θύματα.

Εναντίον των αμφιλεγόμενων πληγμάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στο Πακιστάν καταφέρονται η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, υποστηρίζοντας σε κοινή τους έκθεση πως σε ορισμένες περιπτώσεις που επλήγησαν άμαχοι μπορεί να υπάρχει τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Τα πλήγματα στοχεύουν θέσεις Ταλιμπάν, όμως η έκθεση αναφέρει ότι σε εννέα πλήγματα που εξέτασε υπήρχαν συνολικά 19 άμαχοι ανάμεσα στα θύματα.

Τα θύματα, αναφέρει η έκθεση που βασίζεται σε συνεντεύξεις κατοίκων, ήταν μία ηλικιωμένη και 18 άοπλοι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν στο βόρειο Ουαζιριστάν.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες πως οι εν λόγω επιχειρήσεις παραβιάζουν την απαγόρευση αυθαίρετης αφαίρεσης ζωής και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εξωδικαστικές εκτελέσεις» υπογραμμίζει η έκθεση, ζητώντας να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων.

Το αμερικανικό πρόγραμμα drone είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ, προκαλώντας -εκτός από τριβές με την πακιστανική κυβέρνηση- έντονες αντιδράσεις και στην αμερικανική κοινή γνώμη. Τα πλήγματα στοχεύουν θέσεις των Ταλιμπάν που είναι διασκορπισμένοι στις ημι-άνομες, ουσιαστικά, περιοχές κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Η διερεύνηση των χτυπημάτων είναι αρκετά δύσκολη, δεδομένης όχι μόνο της «λακωνικότητας» των επίσημων αναφορών αλλά και της πρόκλησης που συνιστά η αποστολή ερευνητών στα σημεία των πληγμάτων και η δυσκολία άντλησης αξιόπιστων μαρτυριών.

Η κοινή έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας και της HRW επικεντρώθηκε σε πλήγματα στο βόρειο Ουαζιριστάν που έγιναν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Βασίζεται σε πάνω από 60 συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν από ξεχωριστές, ανεξάρτητες ομάδες ερευνητών.

Από την έρευνα προέκυψε, σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης Μουσταφά Καντρί, ότι «άνθρωποι που σαφώς δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ, που δεν μάχονται εναντίον των ΗΠΑ, χάνουν τη ζωή τους».

Ιδιαίτερη μνεία λαμβάνει η περίπτωση της ηλικιωμένης Μαμάνα Μπίμπι, η οποία σκοτώθηκε από πλήγμα drone τον Οκτώβριο του 2012 ενώ μάζευε λαχανικά. «Ήταν ιδιαίτερα σοκαριστική η υπόθεσή της, στην αρχή πιστεύαμε δεν μπορεί να είναι αλήθεα, πρέπει να υπάρχει κάτι παραπάνω» είπε ο Καντρί στο Reuters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024