Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Volvo μετατρέπει το αμάξωμα των μοντέλων της σε μπαταρία

Η Volvo μετατρέπει το αμάξωμα των μοντέλων της σε μπαταρία

Οι Σουηδοί συμμετέχουν σε διεθνές project εξελίσσοντας τεχνολογία η οποία, ουσιαστικά, θα μπορεί να μετατρέψει τις επιφάνειες ενός αυτοκινήτου σε μπαταρία.

Νατάσσα Κοντογιάννη


H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε μια, υπό εξέλιξη, τεχνολογία μπαταριών η οποία δεν θα εξαλείψει μόνο το πρόβλημα των απαιτήσεων σε χώρο και εκείνο του επιπλέον βάρους που συνεπάγονται οι συμβατικές μπαταρίες στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, αλλά και θα συμβάλει στην μείωση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου.

Αναλυτικότερα, η πρόταση των Σουηδών για την αποθήκευση ενέργειας στα αυτοκίνητα αφορά πυκνωτές πάχους περίπου ενός χιλιοστού που βασίζονται στην νανοτεχνολογία, επικαλύπτονται από υαλόνημα και ανθρακονήματα και παίρνουν τη θέση των μεταλλικών επιφανειών του αυτοκινήτου.

Το πάνελ-πυκνωτής που προκύπτει από τον παραπάνω συνδυασμό, δημιουργεί μια άκαμπτη επιφάνεια η οποία μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα, αντικαθιστώντας έτσι οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια του αυτοκινήτου όπως π.χ το καπό, η οροφή, οι πόρτες, ή η θύρα του πορτ μπαγκάζ.

Με αυτό τον τρόπο οι εξωτερικές επιφάνειες ενός αυτοκινήτου μετατρέπονται σε ένα επαναφορτιζόμενο μέσο-μπαταρία το οποίο παράλληλα είναι ελαφρύτερο από τα αντίστοιχα μεταλλικά πάνελ, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μείωση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου έως και 15%.

Αν, θεωρητικά, το μέταλλο του καπό, της οροφής, των θυρών συμπεριλαμβανομένης του πόρτ μπαγκάζ, αντικαθίστατο από το νέο υλικό-πυκνωτή, η ενέργεια που θα αποθηκευόταν εκεί, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο αυτοκίνητο αυτονομία 130 χλμ.

Ήδη η Volvo, με βάση την παραπάνω τεχνολογία, κατασκεύασε μία θύρα πορτ-μπαγκάζ-πυκνωτή και ένα αντίστοιχο προστατευτικό κάλυμμα στο χώρο του κινητήρα, δοκιμάζοντάς τα σε ένα S80.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η θύρα του πορτ μπαγκάζ-πυκνωτής που δημιουργήθηκε με βάση τη νέα τεχνολογία, μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια ώστε να αντικαταστήσει μια τυπική μπαταρία ενός συμβατικού αυτοκινήτου, με σαφή πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο βάρους όσο και όγκου.

Σε ό,τι αφορά το προστατευτικό κάλυμμα, η ενέργεια που αποθηκεύει είναι επίσης ισοδύναμη με αυτή που αποθηκεύει μια τυπική μπαταρία αυτοκινήτου, ενώ, χάρη στην ανθεκτικότητα του ανθρακονήματος από το οποίο αποτελείται μπορεί να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικαταστήσει και «δομικά» στοιχεία του πλαισίου που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή στρεπτική ακαμψία του.

Αυτό σημαίνει ότι το καινούριο προστατευτικό κάλυμμα-πυκνωτής, αποθηκεύει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί το κύκλωμα των 12 Volt του αυτοκινήτου όντας κατά 50% ελαφρύτερο από τα εξαρτήματα που αντικαθιστά.

Σε ό,τι αφορά την επαναφόρτιση του νέου υλικού, σύμφωνα με την Volvo θα μπορούσε να προέρχεται είτε μέσω της ανάκτησης ενέργειας από τη διαδικασία της επιβράδυνσης είτε μέσω πρίζας, όπως και τα σημερινά ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα, χωρίς όμως να απαιτεί τον χώρο των σημερινών μπαταριών και μην φορτώνοντας το αυτοκίνητο με το επιπλέον βάρος τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα η οποία ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Imperial College του Λονδίνου. Σε αυτή συμμετέχουν μια σειρά εταιρειών που ασχολούνται κυρίως με την ενέργεια, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Inasco, με τη Volvo να αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

auto.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024