Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι ρόλο παίζουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στη διαχείρηση βάρους;

Τι ρόλο παίζουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στη διαχείρηση βάρους;

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να είναι σύμμαχοί μας, όταν έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, όμως δεν μπορούν να λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα του περιττού βάρους.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να είναι σύμμαχοί μας, όταν έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, όμως δεν μπορούν να λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα του περιττού βάρους.

Το γνωρίζατε πως η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε και ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως της διατροφής κάθε μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόσφατο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διατροφή στη Γρανάδα της Ισπανίας η Δρ Φρανς Μπελισλ από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λαβαλ στο Κεμπέκ του Καναδά.

Ο λόγος που είναι γενετικά προκαθορισμένο να προτιμούμε τη γλυκιά γεύση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, έχει να κάνει με την επιβίωση μας. Μάλιστα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που μας δίνει η ίδια η φύση, και το οποίο μας προστατεύει από την κατανάλωση επικίνδυνων- δηλητηριωδών ουσιών που συνήθως έχουν πικρή γεύση. Έτσι, η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση είναι ισχυρότατη στα μικρά παιδιά, και φθίνει όσο μεγαλώνουμε, εξήγησε η Δρ Μπελισλ.

Καλά όλα αυτά, όμως το ερώτημα είναι: μπορούν τα γλυκαντικά με λίγες ή χωρίς θερμίδες να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής;
Με ποιο μηχανισμό μπορούν να βοηθήσουν;

Γνωρίζουμε ότι οι ίδιες οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν παρέχουν πρακτικά θερμίδες, οπότε από μόνες τους δεν μπορούν αυτόματα να μειώσουν το αίσθημα της πείνας. Όμως, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλουν έμμεσα στην απώλεια βάρους, μειώνοντας τις συνολικές θερμίδες που τελικά καταναλώνουμε. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι η επιθυμία για γλυκό μειώνεται αφού φάμε ή πιούμε κάτι με γλυκιά γεύση. Πρακτικά, όταν «χορτάσουμε» την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, η γλυκιά γεύση γίνεται λιγότερο «ευχάριστη» και σταματάμε να την αναζητούμε.

Έτσι, αν καταναλώσουμε ένα τρόφιμο ή ρόφημα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, θα καλύψουμε την επιθυμία μας για τη γλυκιά γεύση αλλά με λιγότερες θερμίδες. Με απλά λόγια, αν αντίθετα το τρόφιμο ή ρόφημα αυτό περιείχε ένα γλυκαντικό με θερμίδες, θα είχε μεγαλύτερο θερμιδικό φορτίο σε σχέση με το αντίστοιχο με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και θα οδηγούσε σε υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη.

«Οι γλυκαντικές ύλες δεν αποτελούν τη μαγική φόρμουλα για το αδυνάτισμα, όμως μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου, μειώνοντας περαιτέρω την επιθυμία μας για γλυκό», ανέφερε στην ομιλία της η Δρ Μπελισλ.


Ξένη δημοσίευση

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024