Το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, θα κριθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σε ποιο ακριβές μέγεθος, οπότε θα αποφασιστεί και αν υπάρχει η ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι μετά από μία αξιοσημείωτη προσπάθεια η Ελλάδα παλεύει για πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, τα μέτρα για περιορισμό της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως είπε, αρχίζουν να πραγματοποιούνται και -όπως στην Πορτογαλία- η οικονομία εξισορροπεί εκ νέου προς μία εξαγωγική ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταρρυθμιστικό έργο έχει ακόμα μακρύ δρόμο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα και τη φορολογική διοίκηση» τόνισε πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι θα αξιολογήσουμε την πορεία του προγράμματος στο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, περιλαμβανομένου του όποιου χρηματοδοτικού κενού στο τέλος του προγράμματος. Οι ανάγκες της Ελλάδας πέραν του επόμενου έτους θα αξιολογηθούν το 2014». Επανέλαβε δε ότι «το Eurogroup έχει δεσμευτεί για περαιτέρω βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της.»

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό, άρα και για την τυχόν ανάγκη νέων δημοσιονομικών μέτρων, τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν ουσιαστικά παρέπεμψαν το ζήτημα στο Δεκέμβριο (ο Ιανουάριος είναι «πεσιμιστική» υπόθεση είπε ο πρόεδρος του Eurogroup). «Η τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, η συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται, οπότε είναι πολύς νωρίς για να πούμε» είπε ο Ντάισελμπλουμ, σημείωσε πάντως ότι «υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα» αλλά είναι πολύ νωρίς να αποφανθεί το Eurogroup επί αυτών.

Ερωτηθείς γιατί η αξιολόγηση της τρόικας παίρνει τόσο καιρό, χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Όλι Ρεν: «Η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη! Είναι πρόκληση να αναλύσεις τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά ζητήματα της Ελλάδας, όπως και τα ζητήματα χρέους. Και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ποιότητα παρά την ταχύτητα. Εξάλλου, η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας» είπε.

Κατηγορηματικός, τέλος, ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσον αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους: «Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα χρέους, εφόσον ένα τέτοιο θέμα προκύψει κατά τους υπολογισμούς που θα γίνουν στη διάρκεια του 2014. Έχουν ήδη αναφερθεί ορισμένοι τέτοιοι τρόποι, αλλά το ονομαστικό κούρεμα δεν είναι μέσα σε αυτούς» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο