Κρίσιμο να καλυφθεί το «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό που εμφανίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα για το 2014, τονίζει ο Γ.Ασμουσεν της ΕΚΤ, απορρίπτει, όμως, κατηγορηματικά την πρόταση του Γ.Στουρνάρα για κάλυψή του μέσω της μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα και ρίχνοντας το μπαλάκι εξ ολοκλήρου στην ελληνική πλευρά.

Η μετακύλιση θα σήμαινε νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που απαγορεύεται, τονίζει.

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ο Γ.Στουρνάρας θα τα βρει σκούρα στο Eurogroup, όπου θα υπάρξει -έστω στα «πηγαδάκια»- μια πρώτη συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, που εκτιμάται στα 5- 6 δισ. ευρω.

Ειδικότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι «είναι θέμα των ελληνικών Αρχών» να πράξουν τα απαραίτητα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που έχει διακοπεί και είναι σημαντικό να κλείσουν το «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για το 2014.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το σημερινό Eurogroup θα προχωρήσει σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του σημερινού προγράμματος, που υπάρχει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και εκτιμάται σε 5 -6 δισ. ευρώ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, πρέπει να βρεθεί τρόπος να κλείσει αυτό το κενό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση ομολόγων, καθώς αυτό σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη.

«Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει αυτό με μετακύλιση ομολόγων ή με κάποιο άλλο τρόπο που θα οδηγεί σε νομισματική χρηματοδότηση, αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για ολόκληρο το Ευρωσύστημα» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο