Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε Μαλάλα ή Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης;

Η Μαλάλα Γιουσουφζάι, η 16χρονη πακιστανή μαθήτρια που μάχεται για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) είναι τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης που ανακοινώνεται στις 12:00. Σύμφωνα με τη νορβηγική τηλεόραση, η οποία επικαλείται πηγές από την επιτροπή, το Νόμπελ θα πάει στον Οργανισμό.

Η Μαλάλα Γιουσουφζάι, η 16χρονη πακιστανή μαθήτρια που μάχεται για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) είναι τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης που ανακοινώνεται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη νορβηγική τηλεόραση, η οποία επικαλείται πηγές από την επιτροπή, το Νόμπελ θα πάει στον Οργανισμό.

Η ανακοίνωση θα γίνει στις στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

«Είναι πάντα δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή, αλλά η επιτροπή Νόμπελ δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει φέτος» δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, παρατείνοντας το μυστήριο.

Η λίστα με τους 259 υποψήφιους παραμένει μυστική, ωστόσο, ειδικοί και γραφεία στοιχημάτων εκτιμούν ότι η Μαλάλα είναι υποψήφια και μάλιστα ότι αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή, αν και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το νεαρό της ηλικίας της θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.

Εάν τελικά της απονεμηθεί, η 16χρονη Πακιστανή θα γίνει η νεότερη κάτοχος Νόμπελ. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της έκφρασης απονέμεται στη Μαλάλα.

Το νεαρό κορίτσι έγινε γνωστό όταν αποκάλυψε τις δυσκολίες της ζωής κάτω από τον ζυγό των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Τον Οκτώβριο του 2012 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον της από τους Ταλιμπάν.

Η Μαλάλα σώθηκε και υποσχέθηκε να συνεχίσει να παλεύει για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πρόσφατα εκδόθηκε η αυτοβιογραφία της, ενώ προκάλεσε συγκίνηση όταν μίλησε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών. Έχει, επίσης, συστήσει το Ίδρυμα Μαλάλα.

Σε συνέντευξή της στο CNN, η 16χρονη δήλωσε ότι θα ήταν μεγάλη τιμή για εκείνη να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Αν κερδίσω το Νόμπελ Ειρήνης, πιστεύω ότι θα ήταν μια μεγάλη τιμή, μεγαλύτερη απ’ ότι αξίζω. Το Νόμπελ Ειρήνης θα με βοηθούσε να αρχίσω αυτή την εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών» δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τα όνειρα που έχει για το μέλλον της, η Μαλάλα είπε: «Θέλω να γίνω πρωθυπουργός του Πακιστάν».

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πράγματι καλό, καθώς η πολιτική θα μου επιτρέψει να σώσω ολόκληρη τη χώρα μου. Θα μπορώ να αφιερώσω μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού στην εκπαίδευση όπως και να επικεντρωθώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» τόνισε.

«Η επιβολή του βάρους ενός Νόμπελ σε ένα παιδί μπορεί να μην επιτρέπεται ηθικά» εκτιμά ο Τίλμαν Μπρουκ, διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου έρευνας για την ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

Για να περιορίσει το βάρος αυτό, η επιτροπή θα μπορούσε να επιδοκιμάσει τον σκοπό της Μαλάλα δίνοντας το βραβείο από κοινού στη Μαλάλα και την UNESCO, σύμφωνα με την εκτίμηση του δημόσιου νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK.

Το βράδυ της Πέμπτης τα νορβηγικά τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ως μια δυνατή υποψηφιότητα.

Η επιλογή αυτή θα ταίριαζε στην παρούσα κατάσταση, καθώς ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Χάγη δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και έχει αναλάβει την εποπτεία της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Εκτός από τη Μαλάλα, υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης είναι και ο γυναικολόγος Ντένις Μουκγουέγκε από το Κονγκό, ο οποίος έχει φτιάξει ένα νοσοκομείο και ένα ίδρυμα στη χώρα για να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που βιάζονται από ενόπλους και στρατιώτες.

Όπως και η Μαλάλα, έτσι και ο Ντ.Μουκγουέγκε έγινε στόχος επίδοξων δολοφόνων πριν από έναν χρόνο. Κατάφερε να διαφύγει και βρήκε προσωρινό καταφύγιο στην Ευρώπη.

Η Τσέλσι Μάνινγκ -ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε ότι έδωσε απόρρητα έγγραφα στο WikiLeaks, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θέλει να γίνει γυναίκα- εκτιμάται ότι βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων.

Υποψήφια είναι η Μάγκι Γκόμπραν, αιγύπτια πληροφορικός που εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή της καριέρα για να γίνει μοναχή και ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση Stephen’s Children.

Άλλο όνομα που ακούγεται είναι εκείνο του λευκορώσου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλες Μπελιάτσκι ο οποίος είναι φυλακισμένος σε μια χώρα που συχνά περιγράφεται ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης».

Μερικούς μήνες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, τα πέντε μέλη της επιτροπής Νόμπελ θα μπορούσαν επίσης να υπογραμμίσουν το θέμα των ελευθεριών στην Ρωσία, όπου πέρυσι εφαρμόσθηκε η μεγαλύτερη πολιτική καταστολή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Tα ονόματα των ακτιβιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουντμίλα Αλεξέγεβα, Σβετλάνα Γκανούσκινα και η Λίλια Σιμπάνοβα ή ακόμη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, ακούγονται επίσης.

Υποψήφιοι είναι ακόμα: η κουρδικής καταγωγής Τουρκάλα Λεϊλά Ζάνα, η γενική εισαγγελέας από τη Γουατεμάλα Κλαούντια Πας ι Πας ή ακόμη θρησκευτικές προσωπικότητες της Νιγηρίας, όπως ο καθολικός Τζον Ονάιγεκαν και ο μουσουλμάνος Μοχάμεντ Αμπουμπακάρ, παράγοντες του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Εκτός από τα φαβορί, υπάρχουν και τα αουτσάιντερ. Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στους εξής: στον Μπόνο από τους U2, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Τζούλιαν Άσαντζ.

Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στον Νέλσον Μαντέλα, τον Δαλάι Λάμα, την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, αλλά και τον Μπαράκ Ομπάμα. Το 2012 το βραβείο δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναγνώριση της συμβολής της στην ειρήνη και την συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη.

Το Νόμπελ που είναι ένα χρυσό μετάλλιο το οποίο συνοδεύεται από ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων κορωνών (910.000 ευρώ) θα απονεμηθεί στον βραβευθέντα στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του ιδρυτή του θεσμού, του Σουηδού Αλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024