Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
48 ώρες στο Ζάγκρεμπ!

48 ώρες στο Ζάγκρεμπ!

Με χιλιόμετρα ακτογραμμής και 1.185 ηλιόλουστα νησιά να βρέχονται από τα νερά της Αδριατικής Θάλασσας, θα περίμενε κανείς πως η πρωτεύουσα της Κροατίας θα είχε έναν αρκετά άνισο «αγώνα» στα μάτια όσων επέλεγαν τη βαλκανική χώρα για τις διακοπές τους. Κι όμως, το Ζάγκρεμπ, η νεότερη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, […]

Με χιλιόμετρα ακτογραμμής και 1.185 ηλιόλουστα νησιά να βρέχονται από τα νερά της Αδριατικής Θάλασσας, θα περίμενε κανείς πως η πρωτεύουσα της Κροατίας θα είχε έναν αρκετά άνισο «αγώνα» στα μάτια όσων επέλεγαν τη βαλκανική χώρα για τις διακοπές τους. Κι όμως, το Ζάγκρεμπ, η νεότερη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, επιδεικνύοντας μια εξαιρετική προσωπικότητα. Δύο ημέρες είναι αρκετές για να καταφέρετε να νιώσετε τους ρυθμούς του και εμείς σας παρουσιάζουμε το πώς…

Ημέρα πρώτη
Η καρδιά και η ψυχή του Ζάγκρεμπ βρίσκονται στην πλατεία Trg Bana Jelačića. Πρόκειται για μια μεγάλη πλατεία, περιτριγυρισμένη από κτίρια που σε ταξιδεύουν πίσω στην εποχή των Αψβούργων, δεκάδες καφέ, που αποτελούν το meeting point των κατοίκων της πρωτεύουσας, καθώς και ένα εντυπωσιακό γλυπτό του 19ου αιώνα, που συμβολίζει τη θέληση και τις προσπάθειες των Κροατών για ανεξαρτησία.
Αφού βγάλετε τις πρώτες φωτογραφίες από το Ζάγκρεμπ, περάστε ενδιάμεσα από τους πάγκους με τα λουλούδια, ακολουθήστε τα σκαλιά και τότε θα βρεθείτε στο Dolac, στην Άνω Πόλη (Gornji grad). Είναι μια από τις πιο διάσημες αγορές της πόλης και εδώ μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα τοπικά προϊόντα της χώρας. Από εκεί, και ανηφορίζοντας τα σκαλιά, θα βρεθείτε στην κορυφή του λόφου και τον πύργο Lotrščak. Ανεβείτε στην κορυφή του πύργου, που κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα, απολαύστε τη θέα και ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο, όταν οι Κροάτες παρακολουθούσαν από το σημείο αυτό τις κινήσεις των Τούρκων. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα αρκετά πρωτότυπο μουσείο: το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων. Όπως φανερώνει και το όνομά του, τα εκθέματα είναι αφιερωμένα στις ερωτικές σχέσεις που δεν προχώρησαν και είναι μια δημιουργία ενός ρομαντικού ζευγαριού. Αφού αγοράσετε από το κατάστημα του μουσείου τη διάσημη γόμα που σβήνει τις άσχημες μνήμες, μπορείτε να απολαύσετε τις δημιουργίες του Didov San, μιας ρουστίκ ταβέρνας σε κοντινή απόσταση.
Μετά τη γνωριμία με την Άνω Πόλη έρχεται η ώρα για την επιστροφή στην Κάτω Πόλη (Donji grad). Ακολουθήστε την οδό Ilica, το μεγαλύτερο δρόμο του Ζάγκρεμπ, γεμάτο με καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, και σταματήστε για έναν καφέ στο Eliscafe, όπου δημιουργεί ο βραβευμένος barista Nik Orosi. Για το τέλος της πρώτης ημέρας θα προτείναμε δείπνο στο Vinodol, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της πόλης, με ευρωπαϊκή και κροατική κουζίνα και cocktail στο VIP Club υπό τους ήχους μουσικής Jazz σε ένα από τα πιο ανερχόμενα hot spots της πρωτεύουσας.

Ημέρα δεύτερη
Το πρωί της δεύτερης ημέρας είναι αφιερωμένο στην τέχνη. Ξεκινήστε από τη Galerija Nova, μια δημοτική γκαλερί που διαχειρίζεται η ομάδα What, How & for Whom (WHW) και πραγματεύεται τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις μέσα από την τέχνη. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα ακόμα Μουσείο Τέχνης, αλλά αρκετά διαφορετικό απ’ όσα μπορεί να έχετε επισκεφθεί μέχρι σήμερα, ένα μουσείο χωρίς ωράριο και χωρίς εντυπωσιακές εκδηλώσεις, όπως λένε οι υπεύθυνοί του. Ο λόγος για το μουσείο τηςStreetArt,όπου περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες έχουν δώσει τη δική τους άποψη μέσα από τα graffitiσε ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του Ζάγκρεμπ.
Από εκεί με ένα ταξί μπορείτε να βρεθείτε στο Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης του Ζάγκρεμπ. Ένα από τα πιο παράξενα κτίρια που μπορείτε να συναντήσετε στα Βαλκάνια, έργο του αρχιτέκτοναIgorFranic, φιλοξενεί περίπου 12.000 έργα τέχνης και γίνεται σύμβολο του περάσματος της Κροατίας σε μια νέα εποχή. Αφήνοντας την τέχνη, αναζητήστε το Βοτανικό Κήπο του Ζάγκρεμπ, με περισσότερα από 10.000 είδη φυτών και δέντρων, σε μια πολύχρωμη ποικιλία που χαλαρώνει τις αισθήσεις.
Καθώς η ώρα για το μεσημεριανό πλησιάζει, θα σας προτείναμε κάποιο από τα διάσημα μαγαζιά της οδούTkalčićeva. Βρείτε ένα τραπέζι με θέα στοCicaκαι χαλαρώστε με ένα ποτήρι από τα 25 είδηrakija(το τοπικόbrandy). Έπειτα αναζητήστε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σε μια από τις πιο διάσημες δημιουργίες του Ζάγκρεμπ, το έργοNineViewsτουDavorPreis. Το έργο αποτελείται από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης. Προς βοήθειά σας, ο Άρης βρίσκεται στην οδό Tkalčićevaκαι η Αφροδίτη στην πλατείαTrgBanaJelačića. Αφού χαλαρώσετε το απόγευμα, και έχοντας έρθει η ώρα για την τελευταία σας βραδινή έξοδο στο Ζάγκρεμπ, θα σας προτείναμε να βρείτε το MaliBarστην περιοχή Vlaska. Δημιούργημα της διάσημηςchefAnaUgarkovic, σας καλεί να απολαύσετεtapasσε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Σχεδόν δίπλα θα βρείτε τοKarijola, όπου μπορείτε να βρείτε μια από τις καλύτερες πίτσες στο Ζάγκρεμπ, ενώ η συνέχεια ανήκει στοKinoEuropa, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε με το ποτό σας σε μια παλαιά αίθουσα κινηματογράφου του 1920.

*Για να ζήσετε λίγη από τη μαγεία αρκετών προορισμών δε χρειάζονται περισσότερες από 48 ώρες! Ενημερωθείτε για τις προτάσεις του CEO, κ. Γεωργίου Δασκαλάκη, και της ομάδας τουtravelplan.gr, κλείστε τώρα τα αεροπορικά εισιτήριά σας στο travelplan.gr και φύγατε!

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024