Στους Ρεπουμπλικανούς ρίχνουν την ευθύνη οι Αμερικανοί για το shutdown
Τις επικρατούσες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στο αμερικανικό πολιτικό κλίμα που θα είχε η κομματική διαμάχη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει δημοσκόπηση, στην οποία η πλειονότητα των Αμερικανών επιρρίπτει στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη για το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, λιγότερο περιθωριακές από όσο πιστεύεται εμφανίζονται οι ιδέες του συντηρητικού Tea Party. Πάντως, κανείς στην Ουάσινγκτον (είτε στο Καπιτώλιο είτε στο Λευκό Οίκο) δεν βγαίνει δημοσκοπικά κερδισμένος από την υπόθεση.
Τις επικρατούσες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στο αμερικανικό πολιτικό κλίμα που θα είχε η κομματική διαμάχη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει δημοσκόπηση, στην οποία η πλειονότητα των Αμερικανών επιρρίπτει στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη για το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, λιγότερο περιθωριακές από όσο πιστεύεται εμφανίζονται οι ιδέες του συντηρητικού Tea Party.
Πάντως, κανείς στην Ουάσινγκτον (είτε στο Καπιτώλιο είτε στο Λευκό Οίκο) δεν βγαίνει δημοσκοπικά κερδισμένος από την υπόθεση.
Στη δημοσκόπηση των Associated Press και GfK που δημοσιεύεται την Τετάρτη, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί τους Ρεπουπλικανούς υπεύθυνους για την οικονομική παράλυση στην οποία έχει περιπέσει το αμερικανικό κράτος.
Την ίδια στιγμή, οι μισοί αναγνωρίζουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης και στους Δημοκρατικούς, όπως και στον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας ωστόσο θεωρείται η αποτύπωση της απήχησης που έχουν στους ψηφοφόρους οι ιδέες του Tea Party, της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών που θεωρείται ηχηρή μεν αλλά σχετικά περιθωριακή -και η οποία έχει κεντρικό ρόλο στην παρούσα διαμάχη, πιέζοντας εναντίον υποχωρήσεων.
Από τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, περίπου 4 στους 10 αισθάνονται σύμφωνοι με τις θέσεις του Tea Party. Οι ίδιοι τείνουν μάλιστα, περισσότερο από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, να βλέπουν με καλό μάτι την επιμονή του κόμματος στο να μην υποχωρήσει στη διαμάχη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442