Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟϊκή ενόχληση για την αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Κίνας

ΝΑΤΟϊκή ενόχληση για την αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Κίνας

Ενόχληση για την τουρκική απόφαση συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων με κινεζική εταιρεία εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, λέγοντας ότι η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι μεν εθνικό θέμα, αλλά η κίνηση της Άγκυρας αντιβαίνει με τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και την καλεί να συμμορφωθεί προς αυτές. Επιφυλάξεις έχουν ήδη εκφράσει οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως το κινεζικό αμυντικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά.

Ενόχληση για την τουρκική απόφαση συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων με κινεζική εταιρεία εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, λέγοντας ότι η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι μεν εθνικό θέμα, αλλά η κίνηση της Άγκυρας αντιβαίνει με τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και την καλεί να συμμορφωθεί προς αυτές.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισήμανε πως ανέμενε από την Τουρκία να επιλέξει ένα σύστημα περισσότερο συμβατό με αυτό των συμμάχων της.

«Εκείνο που για εμάς είναι σημαντικό είναι ότι κάθε σύστημα που αποκτά κάθε μία από τις χώρες θα πρέπει να είναι ικανό να λειτουργεί και να συνεργάζεται με τα συστήματα των άλλων κρατών. Ευελπιστώ πως κι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς αυτό» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη.

«Φυσικά, αναμένω από κάθε έθνος της Συμμαχίας να το εξασφαλίζει αυτό. Αυτό συμβαδίζει με το να είναι κάποιος μέλος του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως προτίθεται να υπογράψει συμφωνία ύψους 3,4 δισ. δολαρίων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, καθώς επέλεξε το πυραυλικό της σύστημα FD-2000 έναντι των ακριβότερων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών προτάσεων.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο έχουν εντάξει την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο όσων έχουν επιβάλλει κυρώσεις, όσον αφορά τις πωλήσεις της στο Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και την Συρία. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως η απόφασή της αυτή δεν είναι οριστική.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία, τονίζοντας πως το κινεζικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα άλλα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024