Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο πόλοι γεννιούνται (;) στην ιταλική κεντροδεξιά με το φιάσκο Μπερλουσκόνι

Δύο πόλοι γεννιούνται (;) στην ιταλική κεντροδεξιά με το φιάσκο Μπερλουσκόνι

Η επεισοδιακή συζήτηση στην ιταλική Γερουσία για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Ενρίκο Λέτα δεν κατέληξε μόνο στη νίκη του πρωθυπουργού αλλά, κυρίως, σε ναυάγιο για τον Μπερλουσκόνι και το PdL: Ο Καβαλιέρε χρειάστηκε τελικά, για να σώσει την εικόνα του, να υπερψηφίσει την κυβέρνηση (την οποία ήθελε να ρίξει) βλέποντας πως έχανε ανεξέλεγκτα γερουσιαστές. Οι αποσκιρτήσαντες προσανατολίζονται σε δημιουργία νέας ομάδας και είχαν «νυχτερινή συνάντηση» υπό τον Αλφάνο, ενώ ο Μπερλουσκόνι απάντησε καλώντας σε κλειστή συνάντηση όσους τού έμειναν αφοσιωμένοι.

Η επεισοδιακή συζήτηση στην ιταλική Γερουσία για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Ενρίκο Λέτα δεν κατέληξε μόνο στη νίκη του πρωθυπουργού αλλά, κυρίως, στο ναυάγιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο Καβαλιέρε χρειάστηκε τελικά, για να σώσει την εικόνα του, να υπερψηφίσει την κυβέρνηση (την οποία ήθελε να ρίξει) βλέποντας πως έχανε ανεξέλεγκτα γερουσιαστές.

Οι αποσκιρτήσαντες προσανατολίζονται σε δημιουργία νέας ομάδας -όπως είχε αρχίσει να ακούγεται ήδη από την ψηφοφορία της Τετάρτης- και ανάμεσά τους βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του Μπερλσουκόνι, Άντζελο Αλφάνο.

Επρόκειτο να δώσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, στην οποία θα εξηγούσαν γιατί διαφώνησαν με την (αρχική) στάση του Μπερλουσκόνι. Τελικά η συνέντευξη αναβλήθηκε εξαιτίας του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, καθώς ο Αλφάνο, ως υπουργός Εσωτερικών, δεν μπορούσε να παρευρεθεί.

Στα στελέχη του PdL που διαφοροποιήθηκαν τελικά από την σκληρή γραμμή που είχε επιβληθεί στην κεντροδεξιά, είναι όλοι οι υπουργοί στην κυβέρνηση Λέτα. Οι διαφωνούντες συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το ιταλικό ANSA.

Σε απάντηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε σε συγκέντρωση στο Μέγαρο Γκρατσιόλι όσους τού έμειναν αφοσιωμένοι.

Το δίπολο, εάν τα πράγματα φτάσουν μέχρι εκεί, φαίνεται να σχηματίζεται πάνω στην ομάδα των διαφωνούντων, που προκάλεσαν την στροφή 180 μοιρών του Μπερλουσκόνι, και της «αναστημένης» Forza Italia.

Όπως σημειώνει η Reppublica, ο Αλφάνο δεν θεωρεί νομοτελειακό το διχασμό. Η ρήξη με τον Μπερλουσκόνι, γράφει η εφημερίδα, αποτιμάται από τον Αλφάνο ως «αναπόφευκτη μεν, αλλά όχι χωρίς επιστροφή».

Φυσικά, τα πάντα τελούν υπό αίρεση, καθώς την Παρασκευή ο Μπερλουσκόνι περιμένει την απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας για το εάν θα αποπεμφθεί από το Σώμα μετά την αμετάκλητη δικαστική του καταδίκη. Έξοδος θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή της ποινής του και αναμένεται να επηρεάσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την πολιτική του πορεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024