Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αντιπροσωπεία Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αντιπροσωπεία Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Τη Ρόδο, τη Χάλκη και την Τήλο επισκέφθηκαν σοσιαλιστές ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργου Σταυρακάκη.

Τη Ρόδο, τη Χάλκη και την Τήλο επισκέφθηκαν σοσιαλιστές ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργου Σταυρακάκη.

Κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά της Ελλάδας, καθώς επίσης και να επισκεφτούν τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, βλέποντας έτσι στην πράξη το πώς τα έργα αυτά μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ανάπτυξη των νησιών και τη ζωή των πολιτών.

Στην αποστολή συμμετείχαν η εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κύρια διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μελλοντικό Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα διέπει την Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020, Constanze Krehl, η εισηγήτρια της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Maria Irigoyen Perez, και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση που εξετάζει την ικανότητα των Κρατών Μελών να αρχίσουν εγκαίρως και με την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα τη νέα περίοδο προγραμματισμού της Πολιτικής Συνοχής, Derek Vaughan.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η αποστολή των Ευρωβουλευτών βρέθηκε στη Ρόδο όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη, και με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την επόμενη ημέρα, η αποστολή μετέβη στη Χάλκη όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Χάλκης, Μιχαήλ Πάτρο, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη Χάλκη, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης, η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου Νήσου Χάλκης, η κατασκευή αποβάθρας στη θέση Κάνια, η αντικατάσταση αποχέτευσης του λιμανιού Εμπορειού, η κατασκευή του Πολυδύναμου Ιατρείου Χάλκης και η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης.

Στη συνέχεια, οι Ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν την Τήλο, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με την Δήμαρχο του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες της αποστολής επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα έργα χρηματοδοτούμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπως ο ΧΥΤΑ Τήλου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Τήλου, οι δρόμοι στην περιοχή Λιβάδια, όπου έχουν βελτιωθεί με τη συνδρομή των Διαρθρωτικών Ταμείων, και το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων σκουπιδότοπων στις θέσεις Καβαλλάρια, Συκιας Βουνί και Πόρτες.

Η αποστολή διανυχτέρευσε στην Τήλο και την επόμενη ημέρα συνέχισε την περιήγηση της στα διάφορα έργα. Επίσης, διεξήγαγε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Νισύρου, Νικόλαο Καρακωνσταντίνο. Η επίσκεψη της αποστολής των Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές της ΕΕ για τις νησιωτικές περιοχές» που διεξήχθη στη Τήλο.

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε Χάλκη και Τήλο, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους μαθητές που είχε προσκαλέσει ο Γιώργος Σταυρακάκης στις Βρυξέλλες, στις 18-20 Σεπτεμβρίου, με τους οποίους και συνομίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που ζουν στα μικρά νησιά αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αποστολής, ο Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε: ότι «οι νησιωτικές περιοχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρολό στη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα, μέσω της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων». Επισήμανε επίσης ότι «εναπόκειται πλέον σε όλους μας, και ιδιαίτερα στους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς- που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του τόπου τους- να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη χρηματοδότηση από τα νέα ΕΣΠΑ».

Στην αποστολή συμμετείχε και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για θέματα νησιωτικής πολιτικής, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος είπε πως «κοινωνική συνοχή υπάρχει, όταν οι εθνικές και πολύ περισσότερο οι ευρωπαϊκές πολιτικές συμβάλλουν θετικά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική πρόοδο των πολιτών ακόμη και του πιο δυσπρόσιτου νησιού, στο πιο απομακρυσμένο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024