Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πτώση της ελληνικής μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

Πτώση της ελληνικής μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

Στις 47,5 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών Markit , ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα της Markit υποχώρησε στις 47,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 48,7 μονάδες τον Αύγουστο. Είναι η πρώτη φορά που ο κύριος δείκτης καταγράφει πτώση σε διάστημα έξι μηνών, γεγονός που καταδεικνύει εντονότερη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών.

Στις 47,5 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών Markit , ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα της Markit υποχώρησε στις 47,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 48,7 μονάδες τον Αύγουστο. Είναι η πρώτη φορά που ο κύριος δείκτης καταγράφει πτώση σε διάστημα έξι μηνών, γεγονός που καταδεικνύει εντονότερη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών.

Αιτία της επιταχυνόμενης ύφεσης του Σεπτεμβρίου ήταν η επιστροφή στη συρρίκνωση σε σχέση με τις νέες παραγγελίες. Έχοντας διατηρηθεί σε γενικές γραμμές σταθερά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα επίπεδα νέων εργασιών υποχώρησαν λόγω της εξασθενημένης ζήτησης από τους πελάτες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε νέα μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, μετά την οριακή αύξηση του προηγούμενου μήνα.

Αντιμετωπίζοντας εξασθενημένες συνθήκες ζήτησης, οι κατασκευαστές μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής τους με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από εκείνον που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν επίσης με εντονότερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες επιδίωξαν να περιορίσουν τις λειτουργίες τους.

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2010, δεδομένου ότι ο περιορισμός των θέσεων εργασίας εξασθένησε για έκτο συνεχή μήνα. Στο μεταξύ, οι αποκλίνουσες τάσεις της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών συνέβαλαν στη σημαντική και επιταχυνόμενη μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η εξασθενημένη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας των κατασκευαστών. Επιπλέον, ο ρυθμός περιορισμού των αγορών προμηθειών ήταν ταχύτερος από τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν έντονη και επιταχυνόμενη μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων.

Η περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα δεν απέτρεψε, ωστόσο, την περαιτέρω επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Στους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε βραδύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών από μέρους των προμηθευτών περιλαμβάνονται η έλλειψη ρευστότητας, η συνδεόμενη με αυτήν έλλειψη πρώτων υλών, καθώς επίσης και θέματα διοικητικής μέριμνας.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών, στον ελληνικό τομέα μεταποίησης υποχώρησε αισθητά από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Αυγούστου, καταγράφοντας μέτριο μόλις ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ασθενέστερος σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις τιμές εκροών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξασθενημένη ζήτηση, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς μείωσης των τιμών εργοστασίου σε 31 μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024