Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια σπάνια φωτογραφία από την επίσκεψη του Μεντερές στην Ελλάδα

Μια σπάνια φωτογραφία από την επίσκεψη του Μεντερές στην Ελλάδα

Στα σκονισμένα αρχεία της τουρκικής Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών ανακαλύφθηκε πρόσφατα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που αφορούσε την περίοδο των κυβερνήσεων του Αντνάν Μεντερές. Μεταξύ των σπάνιων φωτογραφιών που διασώθηκαν είναι και εκείνη από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Μάιο του 1952.

Στα σκονισμένα αρχεία της τουρκικής Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών ανακαλύφθηκε πρόσφατα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που αφορούσε την περίοδο των κυβερνήσεων Μεντερές. Το πολύπαθο αρχείο κατάφερε έπειτα από πολλές περιπέτειες να διασωθεί από την καταστροφή κατά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960 και πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε.

Μεταξύ των σπάνιων φωτογραφιών που διασώθηκαν είναι και εκείνη από την επίσκεψη του Αντνάν Μεντερές στην Ελλάδα, τον Μάιο του 1952. Στη φωτογραφία ο Μεντερές εμφανίζεται εν πλω στο στενό του Πόρου. Δίπλα του (πρώτος αριστερά) εμφανίζεται ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Σοφοκλής Βενιζέλος, ενώ στην άκρη δεξιά διακρίνεται ο Τούρκος ομόλογός του Μεχμέτ Φουάτ Κιοπρουλού. Ήταν η εποχή που η Αθήνα δήλωνε ότι «Το Αιγαίο δεν μας χωρίζει, μας ενώνει» , το Κυπριακό μόλις άρχισε να προβάλλει ως πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών ενάντια των Ελλήνων της Πόλης δεν σκίαζε ακόμη τις σχέσεις των δύο χωρών. Περίπου ένα μήνα μετά το στιγμιότυπο αυτό ακολούθησε η επίσκεψη του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης στην Τουρκία.

Γ.Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024