Με τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί «επισφραγίστηκε» το διπλωματικό άνοιγμα της τελευταίας περιόδου και η κινητικότητα προς εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Την πρώτη απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ-Ιράν από την Επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική λύση στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Με τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί «επισφραγίστηκε» το διπλωματικό άνοιγμα της τελευταίας περιόδου και η κινητικότητα προς εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την πρώτη απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ-Ιράν από την Επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική λύση στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως αμφότεροι οι ηγέτες έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν «γρήγορα» για την επίτευξη συμφωνίας.

Υπογράμμισε ότι η δοκιμασία θα είναι να υπάρξουν σοβαρές, επαληθεύσιμες και ξεκάθαρες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Ο δρόμος για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας θα είναι δύσκολος, όμως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, επισήμανε.

Ο Ιρανός πρόεδρος από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μίλησε για «μία πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με το παρελθόν» και σημείωσε πως η Τεχεράνη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα.

«Δεν θα αποφύγουμε ποτέ τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε ο Χασάν Ροχανί και αναφερόμενος στις νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας των Έξι [τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, και η Γερμανία) επισήμανε πως θέλει να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα.

Ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε την ελπίδα η βελτίωση του κλίματος να οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Στόχος μας είναι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα, βήμα προς βήμα να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών» ανέφερε.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Ροχανί είπε ότι το Ιράν επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Είτε στη Γενεύη είτε σε οποιαδήποτε άλλη διεθνή σύνοδο […] εάν το Ιράν συμμετέχει, θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για το καλό του συριακού λαού» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr