Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη «ζυγαριά» βάζει ο Ομπάμα το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία

Στη «ζυγαριά» βάζει ο Ομπάμα το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία

Μετάθεση για την ερχόμενη Δευτέρα πήρε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία, καθώς ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της Μόσχας, εκφράζοντας πάντως αρκετές επιφυλάξεις. Η Δαμασκός επανέλαβε ότι αποδέχεται το ρωσικό σχέδιο, «ώστε να μην χυθεί αίμα». Ο Ασαντ απειλεί την ευρύτερη περιοχή, κατέθεσε στην Επιτροπή του Κογκρέσου ο Τζον Κέρι, ενώ η Human Rights Watch «έδειξε» το καθεστώς για την υπόθεση των χημικών όπλων.

Μετάθεση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα πήρε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της Μόσχας.

Στη διάρκεια συνέντευξης σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι είναι έτοιμος να «εξετάσει» το ρωσικό σχέδιο, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η «στρατιωτική πίεση» στο καθεστώς Ασαντ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα απευθύνει απόψε (ώρα ΗΠΑ) το προγραμματισμένο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, και τόνισε ότι «αν μπορούμε να λύσουμε αυτή την ιστορία με διπλωματικό τρόπο» είναι σαφώς προτιμότερο.

Είπε πάντως ότι η ρωσική πρόταση θα έχει αρκετές δυσκολίες για να υλοποιηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πώς μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η Δαμασκός έχει παραδώσει στον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας όλο της το χημικό οπλοστάσιο;»

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, σημειώνουν ότι η απόφαση για αναβολή της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, αντανακλά τη σύγχυση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον σχετικά με τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση της Συρίας.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι εξετάζει τροποποίηση στην απόφαση του Κογκρέσου που εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας, ώστε να περιλαμβάνει ένα «αυστηρό» χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η Δαμασκός θα πρέπει να έχει παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει.

Οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζο Μάντσιν και Χάιντι Χάιτκαμπ προτείνουν μια εναλλακτική που δίνει στην κυβέρνηση Άσαντ περιθώριο 45 ημερών να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να ξεκινήσει τη διαδικασία παράδοσής τους.

Ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η πρόταση να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ενδέχεται να αποτρέψει την ανάγκη για στρατιωτικά πλήγματα, όμως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την απειλή προκειμένου να επιτύχει οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδο.

«Όλοι μας ελπίζουμε αυτή η επιλογή να είναι μια πραγματική λύση στην κρίση αυτή. Παρόλα αυτά πρέπει να διατηρήσουμε καθαρή ματιά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης» δήλωσε ο Χέιγκελ στη συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Κέρι: Ο Ασαντ χρησιμοποίησε τα χειρότερα όπλα

Για το συριακό ζήτημα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, κατέθεσε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Κογκρέσου.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι ο Ασαντ χρησιμοποίησε τα χειρότερα όπλα που υπάρχουν στον κόσμο και ότι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να περιορίσει αυτού του είδους την πρακτική θα φέρει χειρότερα δεινά στο μέλλον.

«Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να ελέγξουν αυτή την απειλή. Η κίνηση του καθεστώτος Ασαντ απειλεί την ευρύτερη περιοχή, απειλεί το Ισραήλ και την Ιορδανία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα έχει ξανά συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ το απόγευμα της Τρίτης για το θέμα της Συρίας.

Λαβρόφ: Συνεργασία βάσει σχεδίου

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι Μόσχα και Δαμασκός συνεργάζονται για την κατάρτιση «αποτελεσματικού, συγκεκριμένου σχεδίου» ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για τον έλεγχο των χημικών όπλων από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι εξ ολοκλήρου ρωσική, αλλά «προέκυψε μετά από επαφές με τις ΗΠΑ».

Όπως ανέφερε, το σχέδιο που συζητείται με τη Συρία «θα παρουσιαστεί σύντομα στις υπόλοιπες χώρες».

Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας, επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είπε πως η πρόταση αυτή επιτρέπει να «μη χυθεί συριακό αίμα».

Νωρίτερα, η Δαμασκός είχε αποδεχθεί την πρόταση διά στόματος του σύρου ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Διεξαγάγαμε ένα πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία» φέρεται να είπε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Δούμα.

Τόσο η Κίνα όσο και το Ιράν είχαν καλωσορίσει την πρόταση Λαβρόφ, ωστόσο, υπάρχουν και οι επικριτές.

«Η ρωσική πρόταση δεν πρόκειται να σταματήσει την αιματοχυσία» προειδοποίησαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου.

«Ακούσαμε για αυτήν την πρωτοβουλία. Αφορά τα χημικά όπλα αλλά δεν σταματά την αιματοχυσία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, σεΐχης Χάλεντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Γαλλικές πρωτοβουλίες και κοινοτική αντίδραση

Την ίδια στιγμή, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς ανέφερε στο Παρίσι ότι η γαλλική διπλωματία σκοπεύει να φέρει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα θέτει όρους για να τεθεί σε διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Το ψήφισμα θα μιλά επίσης για διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου. Το προτεινόμενο ψήφισμα θα εδράζεται στο άρθρο 7 της χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει και δυνατότητα χρήσης στρατιωτικής βίας εάν παραβιαστούν οι όροι που θα τεθούν.

Στις Βρυξέλλες, η ΕΕ υποδέχθηκε «με ενδιαφέρον» τη ρωσική πρόταση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θέλει να βεβαιωθεί πως η πρόταση αυτή είναι «σοβαρή» και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα.

«Μελετάμε την πρόταση με ενδιαφέρον. Χαιρετίζουμε κάθε πρόταση που μπορεί να μειώσει τη βία στη Συρία» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία […] αλλά πρέπει πρώτα να μάθουμε τις λεπτομέρειες της πρότασης, αν είναι σοβαρή και μπορεί να εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο Μαν.

Τον Ασαντ «δείχνει» και η Human Rights Watch

Tο καθεστώς Ασαντ για την επίθεση με χημικά «δείχνει» και η Human Rights Watch, τουλάχιστον σε σχέση με τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση σημειώνει ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν βρίσκονται στην κατοχή των δυνάμεων του προέδρου Ασαντ.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024