Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερα χρόνια ζωής «χάνουν» οι καπνιστές

Τέσσερα χρόνια ζωής «χάνουν» οι καπνιστές

Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου αυξάνει το κάπνισμα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που διαπιστώνει ότι το προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή 70 ετών είναι περίπου κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο, σε σχέση με έναν συνομήλικό του μη καπνιστή.

Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου αυξάνει το κάπνισμα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που διαπιστώνει ότι το προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή 70 ετών είναι περίπου κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο, σε σχέση με έναν συνομήλικό του μη καπνιστή.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Άμστερνταμ, ο κίνδυνος για τους καπνιστές μειώνεται εφόσον απαλλαγούν από την επιβλαβή συνήθεια.

Οι βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Έμπερσον, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μετά από ιατρική παρακολούθηση περίπου 7.000 ανθρώπων, ηλικίας 66 έως 97 ετών μεταξύ των ετών 1997- 2012, συσχετίζοντας την ηλικία και τις διάφορες αιτίες θανάτου καθενός με το αν και πόσο κάπνιζε στη ζωή του.

Στη διάρκεια των 15 ετών που διήρκεσε η έρευνα, περίπου 5.000 άτομα απεβίωσαν με τους θανάτους των καπνιστών να είναι 50% περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους αυτών που ποτέ δεν κάπνισαν. Οι αναπνευστικές παθήσεις, οι καρδιαγγειακές και ο καρκίνος ήταν οι κυριότερες αιτίες θανάτου των καπνιστών.

Οι θάνατοι μεταξύ των πρώην καπνιστών ήταν κατά μέσο όρο 15% περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους όσων δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Επίσης, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνιστές, ο κίνδυνος αυξημένης θνησιμότητας ήταν 28% μεγαλύτερος μεταξύ όσων το είχαν διακόψει τα προηγούμενα 25 χρόνια, ενώ αν το διάστημα αποχής από το κάπνισμα ήταν μεγαλύτερο των 25 ετών, ο κίνδυνος ουσιαστικά ήταν εξίσου μικρός με όσους ποτέ δεν είχαν καπνίσει.

Σύμφωνα με τον Δρ Έμπερσον, «παρά την πρόσφατη μείωση του αριθμού των καπνιστών και στην περιεκτικότητα των τσιγάρων σε πίσσα, το κάπνισμα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο κάπνισμα από νεαρή ηλικία οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά περίπου δέκα χρόνια, με το ένα τέταρτο περίπου των καπνιστών να πεθαίνει πριν φθάσει στην ηλικία των 70 ετών. Αν κανείς το κόψει στην ηλικία των 60, 50, 40 ή 30 ετών, τότε κερδίζει αντίστοιχα περίπου τρία, έξι, εννέα και δέκα χρόνια παραπάνω ζωής.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής για έναν άνδρα 70 ετών, είναι περίπου 18 χρόνια αν δεν έχει καπνίσει ποτέ, 16 χρόνια αν το έκοψε πριν τα 70 του και 14 χρόνια (δηλαδή τέσσερα λιγότερα από ό,τι αν δεν είχε ποτέ καπνίσει), εφόσον συνεχίσει να καπνίζει. Τα δύο τρία των μη καπνιστών (65%), έναντι ούτε καν των μισών καπνιστών (ποσοστό 48%), επιζούν μεταξύ των 70 και των 85 ετών.

Σβήσε το τσιγάρο, γλίτωσε το έμφραγμα
Μια άλλη σχετική έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μιν, διευθυντή του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Απεικόνισης του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος στο επίπεδο όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από εννέα χώρες, τα οποία αφορούσαν συνολικά 13.400 ασθενείς, από τους οποίους 2.853 ήταν ενεργοί καπνιστές, 3.175 πρώην καπνιστές και 7.344 δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Τόσο οι ενεργοί, όσο και οι πρώην καπνιστές είχαν μεγαλύτερο ποσοστό αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών σε σχέση με όσους δεν είχαν υπάρξει καπνιστές ποτέ.

Σύμφωνα με τον Δρ Μιν, αν και η διακοπή του καπνίσματος δεν μειώνει τις βλάβες που το κάπνισμα έχει προκαλέσει ήδη στις στεφανιαίες αρτηρίες, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και πρόωρου θανάτου στο χαμηλό επίπεδο των μη καπνιστών.

Το ποσοστό των εμφραγμάτων ή των πρόωρων θανάτων ήταν περίπου διπλάσιο μεταξύ των ενεργών καπνιστών σε σχέση με τους μόνιμους μη καπνιστές, ενώ οι πρώην καπνιστές είχαν ίδια χαμηλότερα ποσοστά εμφράγματος και πρόωρου θανάτου με τους ανέκαθεν μη καπνιστές, παρόλο που εξαιτίας του καπνίσματος συνέχιζαν να εμφανίζουν προβλήματα στις στεφανιαίες αρτηρίες τους.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει πως ενώ η παρουσία και η σοβαρότητα εμφράξεων των στεφανιαίων αρτηριών δεν εξαφανίζεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος και πρόωρου θανάτου όντως εξαφανίζεται. Μελλοντικές έρευνες θα δείξουν πώς συμβαίνει αυτή η προστατευτική δράση», επεσήμανε ο Δρ Μιν και πρόσθεσε πως «ποτέ δεν είναι αργά για να κόψει κανείς το τσιγάρο».

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024