Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κύμα βίας στη Βαγδάτη με δεκάδες νεκρούς

Νέο κύμα βίας στη Βαγδάτη με δεκάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων την Τετάρτη στη Βαγδάτη. Πρόκειται για το χειρότερο κύμα βίας που έχει γνωρίσει το Ιράκ τα τελευταία πέντε χρόνια. Εκτιμάται ότι σημειώθηκαν πάνω από 10 ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις.

Τουλάχιστον 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων την Τετάρτη στη Βαγδάτη. Πρόκειται για το χειρότερο κύμα βίας που έχει γνωρίσει το Ιράκ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εκτιμάται ότι σημειώθηκαν πάνω από 10 ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο ανταποκριτές στο Ιράκ μεταδίδουν ότι οι επιθέσεις φαίνεται να οφείλονται σε ένοπλους σουνίτες.

Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο στην περιοχή Τζισρ Ντιγιάλα της νοτιοανατολικής Βαγδάτης κατά το οποίο μια βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο εξερράγη σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας 23.

Οι επιθέσεις των σουνιτών ανταρτών και του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ», οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα, αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στο 2013. Περισσότεροι από 1.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν μέσα στον Ιούλιο. Τόσο μεγάλος αριθμός νεκρών είχε να σημειωθεί από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Αυτό το νέο κύμα βίας, μόλις 18 μήνες μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, κάνει πολλούς να ανησυχούν για επιστροφή στην πολιτική και εθνοτική αιματοχυσία του 2006 και 2007.

Οι εντάσεις ανάμεσα σε σιίτες, Κούρδους και σουνίτες έχουν οξυνθεί εξαιτίας του εμφυλίου στη γειτονική Συρία.

Το Ιράκ έχει υποφέρει λόγω της βίας για πολλά χρόνια, αλλά από τις αρχές του 2013 η σφοδρότητα των επιθέσεων κατά απλών πολιτών έχει αυξηθεί δραματικά. Περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 10.000 έχουν τραυματιστεί σε αυτό το διάστημα, ειδικά στην περιοχή της Βαγδάτης.

Οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν πλέον ως στόχο όχι μόνο στρατιωτικές βάσεις ή οδοφράγματα αλλά και καφέ, χώρους στάθμευσης και εμπορικούς δρόμους.

Στην Λατιφίγια την Τετάρτη, ένοπλοι άντρες άνοιξαν πυρ κατά έξι μελών της Αλ Σαχβά -πρώην σουνίτες αντάρτες που επαναστάτησαν κατά της Αλ Κάιντα- οι οποίοι επάνδρωναν ένα οδόφραγμα νότια της Βαγδάτης. Ένοπλοι άνδρες όρμησαν και σε ένα σπίτι σιιτών στην ίδια περιοχή, σκοτώνοντας μέλη της οικογένειας.

Εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν και στην Καντιμίγια, συνοικία της βορειοδυτικής Βαγδάτης.

Τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν στη Μάνταεν, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, από βόμβα που προοριζόταν για ιρακινή στρατιωτική περίπολο

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024